неділя, 26 березня 2017 15:34

Як отримати супер-пам'ять, як y Шерлока Холмса

Як отримати супер-пам'ять, як y Шерлока Холмса
Пам'ять, як y Шерлока. Елементарно. Фото: cablook.com

Розвинути власну пам'ять під силу кожному. Її лише варто тренувати.

Головний мозок людини здатний вмістити багато інформації, пише Daily Mail. Для цього не потрібне медичне втручання. Допоможе розвинути пам'ять метод "палац спогадів".

Цей метод запам'ятовування використовував головний герой однойменного серіалу "Шерлок Холмс". Ключове y методі "палац спогадів" - візуалізація та асоціація.

У власній уяві потрібно створити простір. У ньому буде зберігатися інформація. Якщо треба запам'ятати якийсь факт, інформація повинна візуально асоціюватися з певною локацією. Коли ця інформація буде потрібна, достатньо прогулятися "палацом пам'яті", і асоціація підкаже потрібні дані.

Британські нейробіологи провели експеримент за участі 46 осіб. 23 людини мали відмінну пам'ять, були чемпіонами із запам'ятовування. Інші 23 піддослідні – звичайні здібності.

Учасників експерименту розділили три групи. Перша тренувалася щодня по 30 хв за допомогою локусів. Друга тренувала пам'ять без конкретної стратегії. Учасники третьої групи не тренувалися.

На початку есперименту учасники могли запам'ятати 25-30 слів з 72. Після експерименту показник першої групи збільшився ще на 35 слів, другої групи – на 11 слів, а третьої – на 7.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвинути пам'ять — 4 поради

Через 4 місяці експеримент повторили виявилося, що ефект від тренувань зберігся тільки в учасників з першої групи. Вони могли запам'ятати на 22 слова більше, ніж до початку тренувань.

Мозок людини погано запам'ятовує, якщо потрібно запам'ятати щось абстрактне, каже провідний автор дослідження Мартін Дреслер. Якщо йдеться про конкретну інформацію, то мозок починає працювати активніше. Саме таку особливість використовує метод локусів.

Британські вчені з'ясували, що використання GPS-навігатора знижує активність мозку. Він негативно впливає на функції, які відповідають за орієнтацію в просторі.

Зараз ви читаєте новину «Як отримати супер-пам'ять, як y Шерлока Холмса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути