четвер, 14 лютого 2019 14:12

Як обрати вуз - думки фахівців

Як обрати вуз - думки фахівців
В Україні існують державні, приватні та комунальні вузи. Фото: mamapharm

Розпочалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Для вступу у вузи потрібно скласти тестування. В Україні діє більше 600 вищих навчальних закладів 1-4 рівня акредитації. Серед них державні, приватні та комунальні вузи.

Навчальні заклади 1 рівня акредитації - техніки і училища - випускають молодших спеціалістів. Коледжі 2 рівня - бакалаврів. Інститути і консерваторі належать до 3 рівня акредитації і готують спеціалістів. Вузи 4 рівня - університети та інститути, мають право готувати магістрів.

"Вузи відрізняються набором факультетів. У класичному університеті є всі спеціальності. У технічному - лише технічні спеціальності. У профільних навчальних закладах є лише один напрямок, до прикладу, медичний, педагогічний чи військовий. Обираючи той чи інший університет, дивляться на його рейтинги, викладацький склад чи вартість навчання. Одного універсального чинника немає. У кожного він свій", - розказує Gazeta.ua Віктор Громовий, керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти.

Торік майже 38 тис. заяв абітурієнти подали до столичного КНУ імені Шевченка. 35,7 тис. - до ЛНУ імені Франка і 33,3 тис. - у КПІ.

Обираючи навчальний заклад також вступники орієнтуються на вартість контракту. Найдорожчі вузи у столиці. До прикладу, найпопулярніша спеціальність серед торішніх абітурієнтів - право. Рік навчання у київських вузах у середньому коштував 35 тис. грн, у регіонах - удвічі менше.883697

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, кого в першу чергу приймуть на бюджет

"На вартість контракту впливає престижність навчального закладу, кваліфікація викладачів, спеціальність. Також вузи змушені підвищувати плату за навчання через показник інфляції. Крім того, є витрати на електроенергію, тепло, воду, виплату зарплати працівникам",- каже експерт з питань освіти Андрій Черних.

Хоч у вузах в регіонах вчитися дешевше, абітурієнти обирають навчальні заклади у великих містах. Саме тому два роки тому Міносвіти ввело регіональний коефіцієнт. Найбільший - 1,04 - для дев'яти областей, які мають найбільший відтік вступників. Завдяки коефіцієнту на бюджет пройшли 10% тих, хто брав участь у широкому конкурсі.

"Серед регіональних вузів є чимало якісних закладів. Але студентів не влаштовує не стільки якість самих університетів, скільки рівень життя у цих невеликих містах. Саме тому вони хочуть їхати звідти. Менш якісну освіту дають більшість приватних навчальних закладів. Вони себе дискредитували. Набирають людей з невисоким рівнем знань, які погано склали ЗНО. А це перша ознака того, що вступати до таких вузів не варто. Навіщо навчатися поруч з людьми, які не володіють необхідним рівнем знань для опанування програм вищої освіти?", - каже Gazeta.ua директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка вартість навчання в обласних центрах

"Приватні вузи можуть збанкрутувати і зникнути. Крім того, не всі роботодавці визнають дипломи таких університетів. Часто там низький рівень підготовки спеціалістів. Єдиний плюс деяких приватних заклади - вони більш інноваційні, ніж державні", - додає Віктор Громовий.

Сьогодні розпочалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Триватиме до 25 березня. Тільки склавши ЗНО, є можливість вступити до вузу. Зареєструватися можуть цьогорічні випускники навчальних закладів і випускники шкіл минулих років. Для цього слід створити реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, зібрати необхідні документи і надіслати їх до відповідного регіонального центру.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати вуз - думки фахівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути