Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2017 20:20

9 спостережень лікаря, що оперує дитячі серця

9 спостережень лікаря, що оперує дитячі серця

Назар Озерянський 6 років працює кардіохірургом в Інституті серця. У бригаді з 3-х хірургів проводили операцію на серці немовляти вагою 650 г.

- Обрав шлях кардіохірурга, бо прагну навчитися робити найскладніше. Тільки тоді тоді можливий розвиток, - розповідає журналу "Країна" лікар. Він ділиться своїми спостереженнями про професію.

"У лікарів із роками виробляються навички бачити людину наскрізь. Тільки побачив когось — вже розумієш його вдачу та ймовірні проблеми".

"Поки молодий хірург не подолає страх, не зможе оперувати. Якщо йде щось не так, стається незаплановане, виникає паніка. Її потрібно навчитися долати, бо важлива кожна секунда".

"Робота кардіохірурга схожа на запуск космічного корабля. Перед тим, як щось зробити, лікар оголошує, що буде робити, і всі готуються, починають працювати. Йде зворотній відлік часу".

Основний етап операції проводить найдосвідченіший кардіохірург. Завдяки такому підходу досвідчені лікарі можуть зробити за день більше операцій. Це дає змогу краще навчити молодих спеціалістів і прооперувати більше пацієнтів.

"Після операції і говорити не хочеться. Немає сил від напруги і моральної втоми".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медик розповіла, чим ризикують лікарі в об'єднаних громадах

"Всі хірурги різні. Є дуже стримані, а є такі, що нервують під час операції. Але одні й інші можуть бути одними з кращих спеціалістів".

"Перед операцією проводимо психологічну роботу. Коли пацієнт перед операцією має страх, падає духом — він довше одужує".

"Чим більше ризиків і складнощів під час роботи переживаємо з колегами, тим дужче довіряємо одне одному. Це як для військових разом пройти складну битву".

"Клятву Гіппократа більшість не читали. Там не йдеться про безкоштовне планове лікування. Навпаки — ціна лікування має бути такою, щоб лікар не відволікався на думки про те, як прогодувати сім'ю, а пацієнт знав ціну своєму здоров'ю".

Читайте повну версію розмови із Назаром Озерянським у останньому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «9 спостережень лікаря, що оперує дитячі серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути