вівторок, 07 березня 2017 10:55

7 порад, як побороти страх спілкування

7 порад, як побороти страх спілкування
Страх спілкування - наслідок завищених вимог до себе. Фото: Womensplay

Комунікація - невід'ємна частина людського життя. Але якщо одним спілкування дається легко,то іншим - приносить проблеми. Фахівці кажуть, що страх спілкування - одна з найпоширеніших фобій у світі.

Gazeta.ua пропонує поради, які допоможуть подолати страх спілкування.

Спілкуйтеся в інтернеті

Якщо налагодити контакт вживу важко - спробуйте зав'язати спілкування в інтернеті. У мережі для цього є багато можливостей. Коментуйте різні події, знімки, беріть участь в обговореннях, діліться досвідом. Крім того, можна завести власний блог. Там ви зможете виговоритися чи не найкраще. Такий вид комунікації стане першим кроком до вашого розкріпачення.

Говоріть по телефону

Якщо в інтернеті ви виговорилися і відчуваєте себе впевнено, перейдіть до розмов по телефону. Передусім це мають бути розмови з незнайомими вам людьми. До прикладу, вам потрібно полікувати зуб. Телефонуйте у кілька стоматологічних клінік. Намагайтеся більше комунікувати: дізнайтеся вартість процедури, кваліфікацію лікаря, запитайте про графік роботи, попросіть розповісти, як краще до них дійти. Телефонуйте щодня. Це дозволить стати вільним у спілкуванні.

Більше запитуйте

Якомога частіше спілкуйтеся з незнайомими людьми. Не соромтеся запитувати та уточняти інформацію. Попросіть пояснити, як пройти на певну вулицю, який транспорт їде до до тієї чи іншої установи. Якщо у магазині до вас звернувся продавець-консультант, не відмовляйте. Шукайте такі приводи самостійно, адже можливостей для цього безліч. Щоразу така взаємодія даватиметься все легше й легше.

Розширюйте кругозір

Аби бути впевненим у тому, що ви зможете підтримати розмову, більше цікавтеся актуальними новинами. Крім того, читайте книги, слухайте хорошу музику, дивіться фільми. Займіться хобі. Звичайно, передбачити усі теми для розмов, як і бути фахівцем "у всьому", неможливо. Але намагайтеся йти у ногу з часом. Це зробить з вас цікавого співрозмовника, здатного завжди підтримати розмову.

Постійно думаючи про невдачі, ви ніби притягуєте їх до себе магнітом

Не бійтеся чогось не знати

Якщо вже так сталося і розмова зайшла на невідому вам тему, не бійтеся у цьому зізнатися. Всупереч вашим страхам навколишні навряд висміюватимуть вас. Навпаки, зробіть людям приємне і запитайте їх, попросіть щось пояснити. Це дасть їм можливість відчути свою значимість, а вам - розширити власний кругозір.

Намагайтеся більше спілкуватися

Збільшуйте коло своїх знайомих. Корисні знайомства ніколи не будуть зайвими. Для цього можна піти на курси, записатися на тренінги чи почати відвідувати спортивний зал. Спочатку знайомство може викликати стрес, але згодом вести діалог буде легше та вільніше. Крім того, не забувайте про старих друзів. Запрошуйте їх на прогулянку, каву чи в кіно. Намагайтеся частіше кудись вибиратися, навіть якщо вам цього не дуже хочеться.

Не завищуйте до себе вимог

Ніколи не бійтеся, що можете помилитися, сказати або зробити щось не так. Це життя. Ніхто від цього не застрахований. Ніхто не ідеальний. Кожному властиво робити помилки. Крім того, постійно думаючи про невдачі, ви ніби притягуєте їх до себе магнітом. Такий страх - наслідок завищених вимог до себе та високої самокритичності. Тому частіше розслабляйтеся. Не думайте "наперед" і дихайте на повні груди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися розуміти себе – 10 кроків

Зараз ви читаєте новину «7 порад, як побороти страх спілкування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути