Ексклюзиви
середа, 26 липня 2017 14:47

7 цікавих фактів про мову есперанто

7 цікавих фактів про мову есперанто
Есперантисти живуть у всіх країнах світу і мають близько 100 міжнародних організацій: вчителів, вчених, медиків, радіоаматорів, йогів, колекціонерів, шахістів і багато інших. Фото: google

Сьогодні, 26 липня, мові есперанто виповнюється 130 років. Це штучна мова для міжнародного спілкування. Її придумав окуліст і поліглот Людовик Лазар Заменгоф із Польщі. Він працював над нею 10 років.

Есперантисти живуть у всіх країнах світу і мають близько 100 міжнародних організацій: вчителів, вчених, медиків, радіоаматорів, йогів, колекціонерів, шахістів і багато інших.

Есперанто - легка мова, граматика якої вміщується на поштовій картці, від одного кореня можна утворити до 50 слів. Цю знакову систему створив Людвіг Маркович Заменгоф.

Після години занять на мові есперанто вже можна читати, а після 2-3 тижнів вивчення - розуміти розмовну мову.

Gazeta.ua зібрала 7 цікавих фактів про мову есперанто:

1. У всьому світі на есперанто виходять приблизно 250 газет і журналів. Цією мовою ведуть мовлення кілька радіостанцій, існує кілька музичних гуртів, які співають на есперанто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У надрах Місяця є вода - планетологи

2. Більшість есперантистів живе в Європейському Союзі, там відбувається найбільше есперанто-заходів. За межами Європи активний есперанто-рух є в Бразилії, В'єтнамі, Ірані, КНР, США, Японії та деяких інших країнах. Майже немає есперантистів в арабських країнах і в Таїланді. З 1990-х постійно зростає кількість есперантистів в Африці, особливо в таких країнах як Бурунді, Демократична Республіка Конго, Зімбабве. Сотні есперантистів з'явилися в Непалі, Філіппінах, Індонезії та інших азійських державах.

3. Псевдонім "Доктор Есперанто" ("Доктор, який надіється") за найпоширенішим трактуванням висловлює надію автора на те, що його проект прийме суспільство. Заменгоф ніколи не пояснював, чому він вибрав саме цей псевдонім. Припускають, що псевдонім є просто грою слів - закінчення прізвища "Заменгоф" співзвучно німецькому дієслову hoffen - сподіватися.

4. Лев Толстой вивчив есперанто за 3-4 год. Мова набула широкого поширення на початку ХХ ст., і вже 1905 року відбувся перший Всесвітній конгрес есперанто.

5. Локалізацію на есперанто підтримують такі програми як OpenOffice, LibreOffice, Mozilla Firefox.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депресія змінює структуру мозку - лікарі

6. З 2012 року мову есперанто внесли в Google Translate.

7. З 2012 року есперанто-клавіатура доступна в мобільній операційній системі Android.

Зараз ви читаєте новину «7 цікавих фактів про мову есперанто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути