Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2017 07:25

5 речей, які варто заборонити дитині

5 речей, які варто заборонити дитині
Велика кількість обмежень та заборон може викликати у маляти фобію. Фото: prodom.pp.ua.

Заборони та обмеження потрібні для того, щоб підтримувати дисципліну в сім'ї. Утім заборон не повинно бути забагато. Інакше з часом дитина перестане на них реагувати. Крім того, велика кількість обмежень та заборон може викликати у маляти фобію. Дитина боятиметься щось зробити без дозволу. Адже це може викликати батьківське невдоволення, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Фахівець назвала 5 речей, які не можна робити дитині.

1. Бити та ображати інших дітей.

Якщо у маляти проявляється агресивна поведінка по відношенню до інших, на неї слід відразу реагувати. Без криків та сварок варто пояснити, чому цього не слід робити. Розкажіть про цінність та необхідність дружби з іншими дітьми.

2. Брати без дозволу чужі речі

З малечку слід привчати дитину питати дозволу, перш ніж щось взяти. Це можуть бути іграшки в пісочниці, речі батьків або інших членів родини, чи продукти у магазині. Потрібно пояснити, чим небезпечна пака поведінка.

3. Спілкуватися з незнайомцями

Важливо докладно пояснити дитині, хто належить до кола рідних людей, а хто - ні. Першим - потрібно довіряти. Другим - ні. Дитина має усвідомити, що з незнайомими людьми не можна спілкуватися, брати від них солодощі чи погоджуватися на їхню допомогу.

4. Не вітатися та не дякувати

Такі норм ввічливості та моралі слід прививати маляті з дитинства. Не відповідати на вітання, не прощатися, не дякувати - не ввічливо. У цьому випадку найбільш ефективний метод - особистий приклад.

5. Користуватися забороненими предметами

Слід докладно та з прикладами пояснити дитині, чому не можна гратися ножем, виделкою чи скляним посудом. Навіть якщо у квартирі пластикові вікна - варто заборонити гратися на підвіконні чи дивитися у відкрите вікно. Крім того, слід пояснити, чому не можна вставляти у розетку пальці чи інші предмети. Простої заглушки у цьому випадку не достатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча сором'язливість: що робити батькам

Зараз ви читаєте новину «5 речей, які варто заборонити дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути