вівторок, 24 жовтня 2017 18:35

Дитяча сором'язливість: що робити батькам

Дитяча сором'язливість: що робити батькам
Близько 40% дітей до семи років мають високий рівень сором'язливості. Фото: nbp-kiev.com.

Сором'язливість проявляється у дітей у присутності незнайомих дітей чи дорослих. Це психологічний стан, який з'являється через власну невпевненість. Така поведінка призводить до замкнутості та нерішучості, розповідає Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Серед причин сором'язливості - особисті риси характеру, проблеми у стосунках між батьками та навіть брак спілкування. За даними сучасних дослідників, близько 40% дітей до семи років мають високий рівень сором'язливості. Якщо це почуття не перебороти, у дорослому житті сором'язливі у дитинстві мають небагато друзів, часто не можуть розкрити власний потенціал та страждають від почуття самотності та тривоги.

Психолог має 5 порад, як навчити дитину бути сміливішою.

1. Частіше хваліть дитину. Сором'язливі малюки цього дуже потребують. Це допоможе розвивати у ньому впевненість та потрібність.

2. Приділяйте дитині більше часу. Намагайтеся разом гуляти, гратися іграшками. Залучайте дитину до простих домашніх обов'язків. Йдіть на компроміс та вчіться з малюком домовлятися.

3. Не тисніть на дитину, коли вона не хоче гратися з однолітками. Розкажіть про переваги спілкування з іншими дітьми. Познайомте спочатку з одним малюком, пізніше - з іншим. Розширюйте коло друзів поступово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити дитину самостійною

4. Запишіть дитину в якісь гуртки чи секції. Головна умова - це має їй подобатися. Займаючись спортом, дитина розкріпачується і стає більш впевненою.

5. Дозвольте дитині приймати рішення самостійно. Гіперопіка - поганий засіб виховання. Таким чином батьки створюють світ, де за дитину всі все зроблять. Але дитинство закінчується, а у дорослому житті навички самостійності необхідні.

Зараз ви читаєте новину «Дитяча сором'язливість: що робити батькам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути