пʼятниця, 28 липня 2017 00:02

10 найцікавіших концепцій філософа Карла Поппера

10 найцікавіших концепцій філософа Карла Поппера
105 років тому народився англійський філософ та соціолог Карл Поппер. Фото - persons-info.com

105 років тому народився англійський філософ та соціолог Карл Поппер. Він є одним з найбільш впливових філософів науки XX століття через праці з соціальної і політичної філософії. Поппер найбільш відомий критикою класичного поняття наукового методу, а також захистом демократії.

Gazeta.ua зібрала 10 найцікавіших думок з праць філософа.

1. Якщо ми мріємо про повернення до свого дитинства, якщо ми відчуваємо спокусу спертися на інших і таким чином бути щасливими, якщо ми прагнемо ухилитися від завдання нести свій хрест гуманності, розуму і відповідальності, якщо ми втратили мужність і хочемо позбутися напруги, - то нам слід знайти опору в ясному розумінні того простого вибору, перед яким ми стоїмо.

2. Ми можемо повернутися в тваринний стан. Однак, якщо ми хочемо залишитися людьми, то перед нами тільки один шлях - шлях у відкрите суспільство. Ми повинні продовжувати рухатися в невідомість, невизначеність і небезпеку, використовуючи наявний у нас розум, щоб планувати, наскільки можливо, нашу безпеку і одночасно нашу свободу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 причин випити чашку кави вранці

3. Я вважаю, що дуалізм фактів і рішень є основоположним. Факти, як такі, не мають сенсу. Надати їм сенс можуть тільки наші рішення.

4. Нам не потрібна визначеність. Зокрема, релігія не повинна підміняти мрії і здійснення бажань, вона не повинна бути схожа ні на проведення лотереї, ні на здійснення політики в страховій компанії. Історичний елемент в релігії є ідолопоклонством і забобонами.

5. Ми дізнаємося про наявність у нас упереджень лише після того, як позбавляємося від них.

6. Всі люди - філософи, оскільки вони дотримуються тієї чи іншої точки зору на життя і смерть. Деякі вважають життя нічого не варте, бо має кінець. Вони забувають, що можна було б таким же чином відстоювати і контраргумент: якщо б життя тривало нескінченно, то воно нічого б не коштувало. Вони не помічають, що постійний страх втратити життя дозволяє нам відчути його цінність.

7. Я прийшов до висновку, що дарвінізм - це найкова теорія, яку не перевірити, а метафізична дослідницька програма - можливий концептуальний каркас для перевірених наукових теорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотохудожник поділився 7 спостереженнями за людьми

8. Інша людина має право бути почутою і має право відстоювати свої доводи.

9. Спроба створити рай на землі неминуче призводить до створення пекла.

10. Якщо хтось думає, що науковий метод завжди веде до успіху, то жорстоко помиляється. Не існує царської дороги до успіху.

Зараз ви читаєте новину «10 найцікавіших концепцій філософа Карла Поппера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути