Ексклюзиви
середа, 21 лютого 2018 17:01

10 думок про справедливість від американського філософа

10 думок про справедливість від американського філософа
97 років тому народився американський філософ Джон Роулз Фото: perego-shop

97 років тому народився американський філософ Джон Роулз. Його наукові дослідження та роботи були спрямовані на аналіз проблем, пов'язаних з політичною філософією, мораллю і етикою.

Gazeta.ua виокремила 10 найяскравіших думок про справедливість з книг Джона Роулза.

Безправ'я і гноблення людей зазвичай процвітають там, де більшість з них мовчить і терпляче зносить приниження, боячись за власну безпеку, замість того, щоб спільно відстоювати свою гідність, а значить щастя та свободу прийдешніх поколінь.

Розподіл багатства й доходу, влади й відповідальності має бути сумісним як з основними свободами, так і з рівністю можливостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 найцікавіших думок вченого-психіатра Еміля Крепеліна

Вільні люди чи ні - це визначається правами і обов'язками, встановленими головними інститутами суспільства. Свобода — це структура соціальних форм.

Всі соціальні цінності - свобода і сприятливі можливості, доходи і багатство, соціальні основи самоповаги - все це повинно бути розподілено, крім тих випадків, коли нерівний розподіл цінностей дає перевагу кожному. Несправедливість, тоді, є просто нерівністю, що не дає переваг кожному.

Ми володіємо природною симпатією до інших людей і внутрішньою сприйнятливістю до насолоди товариськими почуттями. Це забезпечує емоційну підставу для моральних почуттів, як; тільки ми набуваємо ясне розуміння наших відносин з оточуючими з загальної перспективи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Радіоприймачі й коти завжди займаються своєю справою": 10 думок про радіо

Особистість несправедлива в тій мірі, в якій її характер і нахили у розпорядженні до таких дій. Більше того, навіть в тих випадках, де закони та інститути несправедливі, іноді краще, щоб їх застосовували послідовно.

Кожна праця повинна бути справедливо оплачена, в іншому випадку вона перетворюється в експлуатацію.

Кожен індивід повинен володіти рівним правом щодо найбільш загальної системи рівних основних свобод, сумісної з подібними системами свобод для всіх інших людей.

Є люди, для яких виривати один в одного шматок з рота заняття набагато більш прийнятне, ніж попрацювати і виростити власний хліб.

Єдина причина для обмеження основних свобод і для зменшення їх сфери полягає в тому, що в іншому випадку вони суперечитимуть одна одній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фраз, які варто повторювати дитині щодня

Зараз ви читаєте новину «10 думок про справедливість від американського філософа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути