За 2017 рік індекс м'ясного холодцю виріс на 41%. Це на 50 грн більше, ніж було раніше.
"Станом на 20 листопада 2017 року вартість десяти порцій холодцю обійдеться в 172,3грн. У листопаді минулого року традиційна новорічна страва обходилась українцям майже в 122,6 грн", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За рік подорожчали всі компоненти холодцю.
"Так, минулого року кілограм свинини коштував 69 гривень, зараз - 100 гривень. Яловичину продавали по 83 гривні за кілограм. Станом на листопад 2017 року за кілограм яловичини доведеться викласти 112 гривень", - наголошує Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує приготувати салат "Олів'є"
Він зауважує, що за 2017 рік морква додала у ціні 64%. Тепер коштує 6,4 грн за кг. За кілограм цибулі доведеться викласти 4,2 грн. Це на 19% більше, ніж минулого року.
Експерт додав, що при розрахунку індексу холодцю не брав до уваги вартість лаврового листа, солі та перцю. Адже, ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
У листопаді спостерігалося зростання цін на 17 найменувань товарів із 23, що підлягають державному моніторингу. Так, усупереч світовим тенденціям на 1,5 грн зросла ціна на вершкове масло. Додали у ціні від 20 до 30 коп. за 1 кг чи л на молочні вироби, м'ясо та соняшникову олію.
До топ-3 найбільших подорожчань у регіонах відносять свинину на Чернігівщині – 6,5 грн на 1 кг. 2-гу позицію займає вершкове масло у Київській області – майже 6 грн, 3-тю - куряча тушка на Житомирщині – 3,1 грн.
Коментарі