При офіційному зростанні цін з початку року на 11,5%, вартість салату "Олів'є" зросла майже на 25%. Станом на кінець листопада доведеться викласти 98,58 грн, щоб приготувати 2 кг салату.
У грудні 2016 року за даними асоціації постачальників торговельних мереж стільки ж салату у гіпермаркетах Fozzy коштувало 76,88 грн, в Ашані - 78,91 грн, інформує ubr.ua.
"Порівняно з минулим роком ціна на салат "Олів'є" виросла. У першу чергу через стрімке подорожчання всіх видів м'яса та м'ясопродуктів. Відповідно подорожчав головний інгредієнт салату — варена ковбаса", - наголосив директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Експерт додав, що у жовтні трохи подешевшала яловичина і курятина. Так, альтернатива ковбасі — куряче філе. За кілограм філе у супермаркетах у середньому просять 83 грн.
На відміну від м'яса, овочі у цьому році дешевші, ніж у минулому.
"Ціни на овочі продовжують падати. Можна зекономити у межах 20-30 копійок на кілограмі. Однак з настанням морозів ціна виросте", - коментують експерти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подорожчають перед Новим роком
З вересня подорожчали курячі яйця. За прогнозами директора асоціації "Союз птахівників України" Сергія Карпенка ціни виростуть ще на 7-8% - до 27-29 грн за десяток.
Вартість яєць впливає на ціну майонезу. Однак бакалійні товари дорожчають найповільніше — максимум на індекс інфляції. У Нацбанку прогнозують, що інфляція за результати року складе 12,2%.
1 липня 2017 року Кабмін скасував державне регулювання цін на продукти харчування. Таке рішення повинне було допомогти усунути адміністративний тиск на бізнес та привабити інвестиції. 14 листопада голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин запропонував відновити державне регулювання цін на продукти харчування в Україні.
Коментарі