Ексклюзиви
субота, 21 квітня 2012 12:39

Знецінене держмайно продаватимуть на голландських аукціонах

Знецінене держмайно продаватимуть на голландських аукціонах
На голландських аукціонах перемагає той, в кого першим здають нерви. Фото: investblog.net.ua

Значну кількість державного майна країни, яке не може знайти свого покупця, планують продавати на так званих голландських аукціонах.

Про це розповів на прес-конференції голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко.

"Голландський аукціон – це абсолютно незвичайний аукціон, який проводиться не на підвищення, а на пониження ціни, – говорить посадовець. – У нас є там, наприклад, завод "Знамя" в Полтаві. Він оцінений приблизно в 50 млн. грн., а реально коштує близько 20-ти. Ми виставляємо його на аукціон за 150 млн. Потім ліцитатор починає пропонувати ціну 150, 140, 130 і пішло-пішло на низ. Поки в когось не здадуть нерви і він підніме руку, скажімо, на 30-ти мільйонах. І все, аукціон закінчений, об'єкт проданий. Але якщо в когось здадуть нерви на 40 млн., то він купить за 40".

На думку Рябченка, проведення таких аукціонів – це засіб вирішення тих проблем, які накопичувалися роками. Тому Фонд планує через голландські аукціони пропустити все те державне майно, яке вже неодноразово виставлялося на продаж, однак не може знайти покупця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас повно держмайна, яке ніхто не хоче купувати" - Рябченко

"На такому аукціоні людина сидить і знає, що тут не можна поторгуватися. Це можна зробити лише один раз, сказати: "Я купую" і все. Той, хто сказав це першим – переміг, але він сплатить більше грошей. Тому це досить динамічна й некомфортна ситуація для учасників конкурсу, але для держави вона вигідна. Через те ми активізуємо роботу держмайна, яке зараз простоює. Це зараз головне наше завдання", – наголосив Рябченко.

Він абсолютно переконаний, що все державне майно повинне працювати.

"Якщо до нас прийде малий, середній бізнес, нехай беруть майно недорого. Хтось візьме окремий цех, зробить там своє виробництво – це вже добре. Навіть якщо в тому цеху, який до цього пустував, працюватиме 5 українців – це теж чудово. Ми орієнтуємося на тих, хто не має великих грошей. Можливо, на голландських аукціонах їм діставатимуться об'єкти недорого або й навіть дешево. У нас немає завдання зібрати якомога більше грошей із таких об'єктів. Ми хочемо підтягти людей, які здатні починати бізнес чи виробництво, до того майна, яке зараз не використовується", – зазначив голова Фонду держмайна.

Зараз ви читаєте новину «Знецінене держмайно продаватимуть на голландських аукціонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути