середа, 16 березня 2011 09:54

Після "Укртелекому" на продаж виставлять енергокомпанії

Після "Укртелекому" на продаж виставлять енергокомпанії

Минулої п'ятниці Фонд держмайна підписав договір купівлі-продажу "Укртелекому" з фірмою "ЕСУ". Ця дочірня компанія австрійського інвестиційного фонду "Епік" за 92,79% акцій оператора заплатить 10 млрд 575 млн грн.

— Австрійці отримали у свій портфель дуже "жирний" об'єкт, — коментує керуючий партнер аудиторської компанії "Крестон ДжіСіДжі" 33-річний Андрій Катчик. — За п'ять–сім років "Епік" зможе продати його з приємним фінансовим результатом.

"Укртелеком" виставляли на продаж 10 років, — продовжує експерт. — Підготовка до торгів була пов'язана із врегулюванням значної кількості політичних питань.  Зараз годі сказати напевно, чи причетна до цієї приватизації якась особа з української бізнес-політичної еліти. Проте сукупність вимог до учасників тендеру, які вдалося задовольнити лише одному покупцю, викликає сумніви у бажанні чиновників укласти угоду на конкурентних засадах.

Якби "Укртелеком" приватизували 2007-го, держава виграла би більше грошей. Котирування акцій компанії тоді сягало свого історичного максимуму, бо курс гривні був вищим. Останніми роками "Укртелеком" або давав незначний прибуток, або не показував його взагалі. Тому надходження понад 10 мільярдів гривень до бюджету — це краще, ніж можливі збитки від роботи у колишньому режимі. Проте продаж оператора несе соціальні ризики. Компанія є монополістом на ринку фіксованого зв'язку, тут споживачі є найбільш чутливими до можливого збільшення тарифів. Державі необхідно налагодити контроль над його ціновою політикою.

Після продажу оператора річний план надходжень до бюджету від приватизації можна вважати виконаним. Проте ФДМ планує перевиконати його. Із переліку стратегічних підприємств, що не підлягають приватизації, вилучили енергогенеруючі підприємства "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центренерго" і "Донбасенерго".

Компанія може належати кіпрському офшору

— Є підозра, що ця операція була спекулятивною. Коли криза мине, такий великий об'єкт уже коштуватиме на 50–100 відсотків дорожче, — вважає директор департаменту стратегічного розвитку інвестиційної групи "ІНЕКО" Олексій Олейніков, 29 років. — Cлужба безпеки мала дослідити діяльність кіпрської офшорної компанії "Епік Телеком Інвест Ltd" (учора з'явилася інформація, що компанія ЕСУ належить не австрійському фонду "Епік Адвізорс Ltd", а кіпрській "Епік Телеком Інвест Ltd". — "ГПУ"). Що вона собою являє у світовому масштабі?

Держава має знаходити баланс між національними інтересами й інвестиційною привабливістю об'єктів. Якщо вона заборонить спекулятивний продаж підприємства впродовж п'яти років, то ще питання, чи піде інвестор в Україну.

Також потрібно ставити питання, куди підуть кошти від цієї приватизації. В інтересах України будувати за ці гроші інноваційні, наприклад, технопарки. Але більшість грошей зараз, найімовірніше, витратять на погашення дефіциту бюджету.

 

Зараз ви читаєте новину «Після "Укртелекому" на продаж виставлять енергокомпанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути