субота, 18 квітня 2020 19:25

Зеленський підписав зміни до бюджету: що потрібно знати

Зеленський підписав зміни до бюджету: що потрібно знати
Зеленський підписав закон про внесення змін до бюджету. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до державного бюджету 2020 року.

"Зміни до державного бюджету на поточний рік внесені з метою оптимізації видатків відповідно до зовнішніх і внутрішніх викликів, пов'язаних з епідемією коронавірусу та світовою економічною кризою", - сказано у повідомленні прес-служби Офісу президента.

Доходи державного бюджету скорочені на 11% - до 975,8 млрд гривень, витрати зросли на 7% (на 82,4 млрд) до 1,266 трлн гривень. При цьому надходження від зборів податків скоротяться на 143 млрд гривень за рахунок зниження внутрішніх податків і ПДВ з імпорту.

У документі закладено збільшення дефіциту більш ніж в три рази - до 298,4 млрд гривень. Погашати ж його планують за рахунок позик на суму 296,7 млрд гривень, а також надходженнями від приватизації - 0,5 млрд гривень.

Остання цифра означає фактичну відмову від масштабної приватизації у 2020 році, оскільки в бюджеті-2020 були закладені доходи від приватизації на рівні 12 млрд гривень.

Боротьба з коронавірусом

Згідно із законом, у складі держбюджету утворюється Фонд боротьби з коронавірусом в обсязі 64,7 млрд грн. Ці кошти спрямовуватимуться на першочергові та пріоритетні напрями протидії поширенню COVID-19

Медицина

У державному бюджеті додатково передбачено 15,8 млрд грн для доплат до зарплатні медпрацівникам, які протистоять епідемії. Загалом видатки Міністерства охорони здоров'я збільшуються на 16,4 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки економіці коштує кожен місяць карантину

Пенсії

Витрати Пенсійного фонду України зросли на 29,7 млрд гривень, оскільки на період карантину заплановані доплати по 1 000 гривень пенсіонерам, чиї пенсії менше 5 000 гривень.

Витрати Міністерства соціальної політики збільшили на 19,5 млрд гривень на підтримку українців, які втратили роботу через карантин.

Які статті скоротили

Для фінансування заходів по боротьбі з коронавірусом і збільшення виплати скорочено фінансування низки статей витрат. Зокрема, на 8,2 млрд гривень скорочено видатки на пільги та субсидії, 2,6 млрд гривень втратив Фонд регіонального розвитку, на 2,3 млрд гривень урізано фінансування культури і спорту, на 2,1 млрд гривень - субвенція територіальним громадам, на 1,6 млрд гривень - Фонд енергоефективності, на 1,55 млрд гривень - субвенція вчителям.

Крім того, 1,2 млрд гривень взяли з коштів на перепис населення, ще по 1 млрд гривень - з коштів на місцеві вибори і освіту.

Варто підкреслити, що витрати на армію і військових не постраждали, на урядовий проект "Велике будівництво" залишаються закладеними 72 млрд гривень.

Заборгованості із заробітної плати медпрацівникам почнуть погашати з наступного тижня. Борги будуть покриватися завдяки субвенціям, закладеним у новій версії бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав зміни до бюджету: що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути