понеділок, 24 жовтня 2011 15:16

Збільшення "мінусу" поточного рахунку посилить тиск на гривню - експерт

Збільшення "мінусу" поточного рахунку посилить тиск на гривню - експерт

Дефіцит поточного рахунку України в третьому кварталі 2011 року збільшився в порівнянні з тим же періодом минулого року через переважання імпорту над експортом і посилить тиск на курс гривні.

Про це повідомило агентство Bloomberg.

Збільшення дефіциту поточного рахунку загрожує стабільності гривні, яка подешевшала на 0,4% по відношенню до долара з початку 2011 року. Раніше, в 2008 році, курс національної української валюти знизився на 37,3% по відношенню до долара, коли дефіцит поточного рахунку досяг рекордних $ 12,8 млрд, за даними Національного банку.

"У вересні дефіцит поточного рахунку був гіршим, ніж ми очікували, головним чином через ослаблення експорту сталі, хоча ціни все ще високі", - зазначила Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти радять ховатися від кризи у скандинавських банках

При цьому експерт додала, що річний прогноз дефіциту поточного рахунку буде погіршено.

"У четвертому кварталі ситуація буде залишатися складною. Зростання експорту зерна після скасування експортних мит допоможе компенсувати триваюче зниження експорту сталі, але якщо Україна не завершить вдало переговори про зниження цін на російський газ, ми не бачимо драйверів, які могли б поліпшити ситуацію", - підкреслила Білан.

Зазначимо, що згідно з опублікованими сьогодні даними НБУ, дефіцит поточного рахунку у вересні досяг $ 2,6 млрд, що стало найвищим показником з 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Збільшення "мінусу" поточного рахунку посилить тиск на гривню - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути