середа, 18 березня 2020 17:02

Затримки зарплат, звільнення працівників: підприємці розповіли про наслідки карантину для малого бізнесу

Затримки зарплат, звільнення працівників: підприємці розповіли про наслідки карантину для малого бізнесу
Найбільше від коронавірусу постраждала сфера торгівлі та туризму. Фото: rbc.ua

Сьогодні в Одесі вперше закрили ринок "7-й кілометр". Без роботи залишилися майже 10 тис. підприємців.

"Для нас це сильний удар. Лише тиждень тому завезли партію весняного одягу і взуття, яке замовили в Туреччині. В товар вкладено майже 20 тисяч доларів. Три тижні він буде нікому не потрібен, а далі втратить актуальність. Як правило, у квітні сильно теплішає. Та й торгівля на ринку не основний наш заробіток. Частину товару відправляємо в Київ, у торговельні центри, ще частину - в інші міста. Зараз телефонуємо замовникам, всі розводять руками. Мовляв, карантин, а там побачимо, чи щось замовляти. Те ж саме із продавцями. На ринку маємо 6 точок, наймаємо продавців. Щомісяця платимо не менше 9 тисяч зарплати. Зараз цих людей відправлено на карантин. Ми досі не можемо визначити, як платити зарплату. Організували торгівлю онлайн, більшість нових моделей виставили в мережу, але покупки мізерні. Люди не хочуть витрачати гроші", - розповідає Gazeta.ua підприємець Олександр. Прізвища просить не називати.

Підприємці підозрюють, що цей сезон для них стане провальним. Багато точок продажу закриються ще до кінця весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купити і продати долари стало складніше: як тепер обміняти валюту

"За такого курсу долара і серйозного падіння економіки купівельна спроможність українців стане низькою. До того ж і ті, хто заробляв за кордоном, зараз втратили роботу. Всі мої друзі, які добре заробляли в Німеччині, Чехії, зараз втрачають кошти через відсутність роботи", - пояснює Олександр.

Туристичні фірми почали масово скорочувати працівників. Великі туроператори відмовляються від менеджерів- фрілансерів, а компанії скорочують до 40% персоналу.

"Туристична галузь буде не в кращих умовах цього року. Весну ми вже втратили для туризму. Дешеві пропозиції на початок сезону та гарячі тури зірвано. А це основний заробіток турфірм. Не буде цього року і напливу туристів улітку. Люди ще не оговтаються від пережитого і боятимуться сідати в літаки", - каже директор компанії "Мандри" Тетяна Сауляк.

Більшість підприємців перевели працівників на роботу вдома. Зокрема ІТ-компанії, бухгалтери, журналісти.

"Уже можу прогнозувати затримку зарплат як мінімум на тиждень. З одного боку, зростання долара для нас вигідне, бо люди отримають зарплату за вищим курсом. З іншого – ні. Бо інвестори не мають змоги переказувати гроші на проєкти і затримуватимуть виплати. Більшість обіцяє розрахуватися після карантину. Наприклад, у США, які нас інвестують, карантин триватиме до 16 квітня", - пояснює директор ІТ-компанії Сергій Корієнко.

Від податків з 1 березня по 30 квітня звільнили усі ФОПи та тих, хто займається незалежною професійною діяльністю. Зокрема, тимчасово скасовують штрафи та пеню за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності по ЄСВ. Також скасовують податок на комерційне нерухоме майно та землю.

Зараз ви читаєте новину «Затримки зарплат, звільнення працівників: підприємці розповіли про наслідки карантину для малого бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути