вівторок, 27 лютого 2024 05:30

Заснували найстаріший банк світу

Заснували найстаріший банк  світу
Найстаріший банк світу заснували в 1472 році. Фото: wikipedia.org

27 лютого 1472 року було засновано Monte dei Paschi di Siena. Це найстаріший банк в світі. Працює до сьогодні в місті Сієна, Італія.

Спочатку банк фактично виконував функції ломбарду. Там можна було отримати гроші в борг під заставу майна. Ідея досить швидко стала популярною. Багато міст-держав організовували такі установи для підтримки місцевої економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банк, де тримала гроші королева, став банкрутом

Спершу банк називався Monte di Pietà, або Monte Pio. Назва походила від слова "Monte", яке означало купу грошей, залучених від вкладників і призначених для видачі недорогих позик. Банком в сучасному розумінні BMPS став в 1624 році, після приєднання Сієни до Великого герцогства Тосканського.

Після об'єднання Італії BMPS скористався розширенням ринку і став одним з провідних в країні. Він першим в Італії почав видавати іпотечні кредити. На початку XX століття фінустанова стала другим за величиною ощадним банком в країні. Мала свої відділення в 20 містах по всій Італії.

Фінансову кризу 2007-2008 років банк пережив відносно благополучно. На кінець 2014 року мав близько 2200 відділень, в тому числі 40 за кордоном. Кількість клієнтів - 4,5 млн. фізичних і юридичних осіб. Банк залишається одним із провідних в Італії.

НАБУ оголосило підозру колишнім топменеджерам державного Приватбанку в розкраданні 136 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Заснували найстаріший банк світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути