Ексклюзиви
неділя, 26 лютого 2023 10:57

Банк, де тримала гроші королева, став банкрутом

Банк, де тримала гроші королева, став банкрутом
Став банкрутом один із найстаріших англійських банків. Фото: wikipedia.org

26 лютого 1995 року став банкрутом один із найстаріших англійських банків - "Берінгс". Клієнтами банку були члени королівської родини.

Банк заснували 1762-го брати Джон і Френсіс Берінг. Попри пережиті Велику депресію і дві світові війни, 1995 року бізнес Барингів був знищений. Винним називають одного зі співробітників — главу сінгапурського відділу Ніка Лісона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виписали перший банківський чек

У його обов'язки входило скуповування ф'ючерсів на одному ринку з одночасним продажем їх на іншому ринку за вигіднішою ціною. Такі операції здійснюються практично миттєво, не допускаючи коливання цін на ф'ючерсні контракти. Така стратегія не містить великих ризиків. Нік Лісон не дотримався схваленої керівництвом стратегії. Він купував ф'ючерси, а потім притримував їх, вичікуючи вигіднішого курсу. Якщо слідувати цій стратегії, навіть невеликий відсоток зміни вартості може принести мільйонний дохід або збиток. Утім, удача відвернулась від Лісона.

23 лютого 1995 року Лісон утік, залишивши записку "Прошу вибачити". Аудитори банку "Берінгс" нарешті розкрили шахрайство. Його махінації призвели до втрати 827 млн фунтів або $1,3 млрд. Ця сума вдвічі перевищила капітал банку. 26 лютого було оголошено про неплатоспроможність банку "Берінгс".

Пізніше нідерландська фінансова група ING купила банк "Берінгс" за символічну суму в 1 фунт.

НАБУ оголосило підозру колишнім топменеджерам державного Приватбанку в розкраданні 136 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Банк, де тримала гроші королева, став банкрутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути