вівторок, 16 лютого 2021 11:05

Виписали перший банківський чек

Виписали перший банківський чек
У 1700-х роках чекам стали привласнювати серійні номери. Фото: wikipedia

16 лютого 1659 року купець Ніколас Ванекер виписав перший британський платіжний чек на 400 фунтів стерлінгів.

Чек - це цінний папір. Клієнт і банк укладають спеціальний договір. Клієнту видають чекову книжку. Він може вказати в чеку певну суму. Фінустанова зобов'язана виплатити її людині, на чиє ім'я виписаний чек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовні платіжні картки та кешбек можуть зникнути: чому і коли це станеться

Перший британський чек був виписаний містеру Дельбоу купцем Ніколасом Ванекером на загальну суму 400 фунтів стерлінгів. Датований 16 лютого 1659 року, зберігається в Національному банку. У сьогоднішніх грошах це приблизно 48 тис. фунтів стерлінгів - близько 2 млн грн.

У 1700-х чекам стали привласнювати серійні номери, як спосіб відслідковувати або "перевіряти" їх. 1717 року Банк Англії почав друкувати чеки друкарським способом. Комерційний банк Шотландії випустив персоналізовані чеки 1811-го. 1833 року в Лондоні була збудована перша клірингова палата для обміну чеків.

Пік використання цих платіжних засобів припав на початок 1990-х. Згодом їх майже повністю замінили електронні платіжні системи.

Електронна платіжна система - система розрахунків між фінансовими організаціями, бізнес-організаціями та інтернет-користувачами при покупці-продажу товарів і послуг через інтернет. Такі системи є електронними версіями традиційних платіжних систем і за схемою оплати поділяються на дебетові, що працюють з електронними чеками і цифровою готівкою, та кредитні, які працюють з кредитними картками.

Зараз ви читаєте новину «Виписали перший банківський чек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути