четвер, 11 жовтня 2012 09:42

Заради "покращення" уряд наказав скуповувати у шахт все вугілля - ЗМІ

Заради "покращення" уряд наказав скуповувати у шахт все вугілля - ЗМІ
Уряд наказав до кінця жовтня забезпечити всіма можливими шляхами купівлю вугілля. Фото: scm.com.ua

Кабінет міністрів планує до кінця жовтня забезпечити максимально можливий збут вугілля, що видобувається державними шахтами України.

Про це виданню повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Країні віддають видобуток".

"Від уряду надійшла цілком конкретна вказівка - до кінця жовтня забезпечити всіма можливими шляхами купівлю вугілля, яке видобувають держшахти, і не дати їм зупинитися", - зазначив співрозмовник у міністерстві.

У зв'язку з цим на початок опалювального сезону на складах теплоелектростанцій (ТЕС) накопичено на 35,8% більше вугілля, ніж на аналогічну дату 2011 року, - 4,73 млн тонн. При цьому процес закупівлі вугілля генераціями триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза показала, що курс гривні потрібно поступово зробити плаваючим - експерт

Джерело видання нагадало, що це не перший випадок, коли уряд намагається ручними методами регулювання забезпечити збут вугілля. На початку квітня на засіданні у першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського керівництво ДП "Вугілля України" звернулось до металургів з проханням викупити надлишок продукції. Меткомбінати тоді купили 400 тис. тонн коксівного вугілля низької якості, якого вони не потребували.

А в кінці вересня президент і Верховна Рада підтримали ініціативу уряду збільшити на 2,1 млрд грн часткове покриття у 2012 році витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції за рахунок збільшення дефіциту держбюджету і скорочення фінансування НАК "Нафтогаз України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні й зараз друкують гривню, тільки мало - екс-заступник глави НБУ

Закупівля вугілля електростанціями понад норму дозволяє наростити приток грошових коштів у вугільну галузь, отже, забезпечити соціальні виплати шахтарям напередодні виборів до Верховної Ради, говорить директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Зараз ви читаєте новину «Заради "покращення" уряд наказав скуповувати у шахт все вугілля - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути