середа, 29 серпня 2012 10:30

Заміщення вугіллям 6 мільярдів кубів газу полегшить "бюджетні страждання" - експерт

Заміщення вугіллям 6 мільярдів кубів газу полегшить "бюджетні страждання" - експерт
Дмитро Марунич: Україна споживає близько 10 мільярдів кубометрів газу на рік для потреб теплокомуненерго. Фото: glavcom.ua

Заміщення вугіллям навіть половини газу - 6 млрд куб.м. - споживаного підприємствами теплокомуненерго України дасть відчутний ефект для економіки країни.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у ефірі Першого ділового каналу.

"Загалом Україна споживає близько 10 мільярдів кубометрів газу на рік для потреб теплокомуненерго. Ще близько 2 мільярдів кубометрів на рік споживає компанія "Київенерго", яку, як правило, відносять в окрему категорію. Навіть якщо ми зекономимо половину цього газу, це вже дасть суттєвий економічний ефект, дозволить серйозно розвантажити бюджет, який щомісяця надає дотації "Нафтогазу України" для оплати імпортного російського газу", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс євро виріс на 6 копійок, долар стабільний

Нагадаємо, за зданими джерела в Міністерстві палива та енергетики, переведення ТЕЦ з газу на вугілля дозволить знизити споживання газу на 4-5 млрд куб. м, а ТКЕ -ще на 11-12 млрд куб. м у найближчі п'ять-сім років.

Зазначимо, НАК "Нафтогаз України" займеться переведенням ТЕЦ з газу на вугілля - кошти на це в розмірі $3,6 млрд компанія залучає у вигляді кредиту Держбанку розвитку Китаю.

Зауважимо також, що середня ціна російського природного газу, імпортованого в червні 2012 року НАК "Нафтогаз України" і OstChem Holding Limited (Кіпр), становила $428,48 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Заміщення вугіллям 6 мільярдів кубів газу полегшить "бюджетні страждання" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути