понеділок, 27 серпня 2012 09:15

Використовуючи вугілля на ТЕЦ, Україна зекономить 5 млрд куб. м газу - джерело

Використовуючи вугілля на ТЕЦ, Україна зекономить 5 млрд куб. м газу - джерело
Переведення же ТКЕ на вугілля дозволить знизити споживання ще на 11-12 мільярдів кубометрів. Фото: lb.ua

Переведення ТЕЦ з газу на вугілля дозволить знизити споживання газу на 4-5 млрд куб. м.

Про це виданню "Комерсант-Україна" розповіло джерело в Міненерго.

"Переведення же ТКЕ на вугілля дозволить знизити споживання ще на 11-12 мільярдів кубометрів в найближчі п'ять-сім років", - сказало джерело видання в міністерстві. За його словами, в майбутньому "Синтез-Газ Україна" займеться проектами будівництва заводів з газифікації та видобутку вугілля. "Передбачається, що компанія стане гравцем на ринку електроенергії та вугілля для того, щоб скоротити споживання газу в найменш вигідному для "Нафтогазу" секторі - комунальному, де постачання палива доводиться дотувати", - сказав співрозмовник газети.

Відзначимо, НАК "Нафтогаз України" займеться переведенням ТЕЦ з газу на вугілля - кошти на це в розмірі $3,6 млрд компанія залучає у вигляді кредиту Держбанку розвитку Китаю. Про це заявляло високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів. Цю інформацію газеті підтвердило також джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго. За його словами, таке рішення Кабінет міністрів схвалив на засіданні в середу.

Досі в Міненерго заявляли, що кредит залучається для перекладу на вугілля теплокомуненерго (ТКЕ), ??а не ТЕЦ, а також на будівництво двох заводів з газифікації вугілля.

Кошти будуть інвестовані лише в чотири з восьми ТЕЦ, які належать державі. Йдеться про Зуївську, Миколаївську, Криворізьку і Сімферопольську ТЕЦ, якими зараз керує "Нафтогаз". Ще чотири теплоелектроцентралі в уряді планують приватизувати. У середу прес-служба Фонду держмайна розповсюдила заяву про намір виставити на продаж 100-відсоткові пакети акцій Дніпродзержинської, Херсонської, Одеської ТЕЦ і Харківської ТЕЦ-5 вже в III кварталі 2012 року. Ці ТЕЦ, за даними джерела в Міненерго, будуть приватизовані за умови використання новим власником вугілля, а не газу.

Нагадаємо, за 15 днів серпня вугільні підприємства України видобули 3 млн 290,2 тис. тонн вугілля, що на 346,1 тис. тонн, або 11,8%, перевищує плановий показник.

Зараз ви читаєте новину «Використовуючи вугілля на ТЕЦ, Україна зекономить 5 млрд куб. м газу - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути