вівторок, 01 лютого 2022 12:05

Загроза холодних батарей. Чому тепловики заговорили про банкрутство

Загроза холодних батарей. Чому тепловики заговорили про банкрутство
Виробники тепла заговорили про кризу. Фото: times.kharkiv.ua

Поточний опалювальний сезон обернувся великими проблемами для всього енергетичного комплексу країни. Високі ціни на газ та дефіцит вугілля для ТЕС ставлять під загрозу стабільність постачання тепла та електрики в домівки українців.

Крім того, криза суттєво послабила енергетичні компанії фінансово. За словами виконавчого директора асоціації "Енергоефективні міста України" Святослава Павлюка, ціна проходження поточного опалювального сезону – повне вимивання обігових коштів не тільки з "Нафтогазу України", який змушений продавати населенню газ за низькою ціною, але й у компаній "Укренерго", "Енергоатому", державних енергетичних компаній. "Енергокомпанії проходять сезон з порожніми рахунками, тому вже не буде коштів на закупівлю палива для сезону наступного", – сказав він Gazeta.ua.

Тепловики – в кризі

Одними з перших заговорили про системну кризу виробники тепла. Комунальні підприємства, які надають послуги теплопостачання мешканцям міст, заявили, що з лютого у них можуть закінчитися гроші для оплати газу від компанії "Нафтогаз України".

Як йдеться у повідомленні асоціації "Укртеплокомуненерго", газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдінг" (дочка "Нафтогазу") відмовляється збільшувати обсяги природного газу, які теплокомуненерго можуть отримати за фіксованою ціною 7,42 грн за кубометр (для виробництва тепла для потреб населення), та за ціною 16,39 грн (газ для виробництва тепла для потреб бюджетних організацій). В результаті теплокомуненерго змушені купувати газ, якого бракує, за ринковою ціною, яка в січні становить 40 грн за 1 куб. м.

Це призводить до того, що теплопостачальні підприємства у Вінниці та Херсоні, а також містах Жовті Води, Миргород, Теплодар, Нововолинськ, Кам'янець-Подільський, Шепетівка та Старокостянтинів вже за підсумками січня не зможуть розрахуватись із "Нафтогаз Трейдинг" за спожитий газ. Тому вже з 1 лютого теплокомуненерго у цих містах можуть бути переведені на постачальника "останньої надії", який зможе постачати газ лише два місяці, і за ринковою ціною.

Постачальники тепла заявляють, що стали заручниками ситуації

Асоціація "Укртеплокомуненерго" повідомила, що з 1 січня цього року на постачальника "останньої надії" вже переведений такий великий постачальник тепла, як КП "Харківські теплові мережі", а також менший постачальник — КП "Лисичанськтепломережа".

Постачальники тепла заявляють, що стали заручниками ситуації, опинившись між молотом та ковадлом. З одного боку, витрати на придбання газу у них зросли, з іншого — тарифи на тепло залишаються "політичними", тобто на економічно необґрунтованому низькому рівні. Компенсувати зростання витрат на газ виявилося просто ні з чого.

"Це означає банкрутство та позбавлення ТКЕ будь-яких перспектив розвитку, модернізації, підвищення енергоефективності теплової інфраструктури, що на початку призведе до руйнування системи централізованого теплопостачання в окремих містах України, а зрештою – в державі загалом", – малює Gazeta.ua похмуру картину майбутнього президент "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

Більше дешевого газу не дадуть

Незважаючи на апокаліптичну картину, яку намалювала асоціація, збільшувати обсяги дешевого газу тепловикам влада, мабуть, не збирається. Неодноразові звернення "Укртеплокомуненерго" до президента Володимира Зеленського, прем'єра Дениса Шмигаля та Верховної Ради на цю тему так і залишилися без відповіді.

"Нафтогаз України" також відповів відмовою тепловикам на прохання збільшити ліміти дешевого газу, заявивши, що ці обсяги і так значні.

"Національна компанія "Нафтогаз України" забезпечує ресурс газу для потреб населення за ціною, яка є в рази меншою за поточну спотову ціну, в обсягах, які відповідають середньостатистичним за останні три роки. Це – десятки мільярдів гривень допомоги громадам кожного місяця. Деяким громадам потрібно ще більше допомоги, розуміємо. Але можливості національної компанії, на жаль, є не безмежними", - прокоментував на сторінці "Укртеплокомуненерго" у Facebook прохання асоціації керівник "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

При цьому він натякнув, що теплокомуненерго слід уважніше проаналізувати, чи немає в них самих зловживань, пов'язаних з дешевим газом для населення та бюджетних організацій, а саме – чи використовується цей газ суворо за призначенням.

Директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко також вважає, що апетити теплокомуненерго можуть бути завищені та необґрунтовані. За його словами, вони отримують дешевий газ в обсязі середнього показника за останні три роки. Але він нагадав, що з трьох останніх років лише одна зима була холодна, дві інші — теплі. І нинішня зима не така вже й холодна, щоби вимагала значно більших обсягів газу для виробництва тепла. "На перший погляд, їм має вистачити лімітів, які виділяє "Нафтогаз". Тому Міністерству енергетики слід перевірити, які обсяги газу витрачаються і на які цілі", - сказав він Gazeta.ua.

Сергієнко уточнив, що у сфері виробництва тепла завжди був один спекулятивний момент: важко розділити тепло, яке теплокомуненерго постачають населенню за рахунок дешевого газу, і тепло для бізнесу, на виробництво якого використовується газ, закуплений за ринковою ціною.

Борги погасять за рахунок всіх

Хоча тепловики попереджають про кризу, зупинкою теплопостачання це не загрожує. Виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк нагадав, що українське законодавство забороняє відключати від газопостачання теплокомуненерго посеред опалювального сезону.

За борги теплокомуненерго заплатять усі платники податків

Тому навіть якщо ТКЕ перейдуть на постачання газу від постачальника "останньої надії" за ринковою ціною, це лише призведе до значного зростання їхньої заборгованості за газ. А потім ці борги комунальних теплокомуненерго будуть погашені або за рахунок місцевих бюджетів, або за рахунок цільової дотації уряду, як це було наприкінці минулого року. Але у разі погашення боргів за рахунок держбюджету це означатиме, що за борги теплокомуненерго заплатять усі платники податків, тобто навіть ті, які централізованим опаленням не користуються.

Є ще третє джерело погашення боргів – за рахунок підвищення тарифів на тепло майбутньому. Поки що таке підвищення стримується владою, яка пообіцяла, що тарифи цього опалювального сезону не зростатимуть.

Наприклад, як розповів Gazeta.ua голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко, у січні підвищили тариф на тепло, яке постачає компанія "Сумитеплоенерго", але за кілька днів це рішення було скасоване, як незаконне.

Однак якщо напередодні наступного опалювального сезону ТКЕ в більшості міст почнуть погрожувати, що через брак коштів вони не зможуть включити опалення, влада може виявитись більш поступливою.

А поки окремі ТКЕ вдаються до хитрощів, щоб хоч якось стягнути зі споживачів трохи більше коштів. Зокрема, користувачі послуг можуть побачити в платіжках рядок "рекомендований платіж" чи щось на кшталт цього, в якому фігуруватиме додаткова сума до сплати. Олег Попенко навів приклад, коли теплоенерго у Львівській області намагалось безпідставно стягнути з мешканців будинків платіж за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Тому він радить споживачам уважніше вивчати квитанції, аби чітко зрозуміти, за що саме вони платять гроші.

Зараз ви читаєте новину «Загроза холодних батарей. Чому тепловики заговорили про банкрутство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути