пʼятниця, 11 лютого 2022 22:55

За місяць бюджет отримав на 10 млрд грн більше плану. Куди підуть ці гроші?

За місяць бюджет отримав на 10 млрд грн більше плану. Куди підуть ці гроші?
Бюджет 2022 року побудовано на прогнозі, який є більш консервативним навіть за макропоказники за 2021 рік. Ілюстрація: pixaby.com

Початок року дає змогу розпорядникам бюджетних коштів по-новому спланувати і витрачати закладене в бюджеті.

Якими були доходи і видатки державного бюджету у січні та висновки після першого місяця робить керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Дарина Марчак.

Що вийшло. Перевиконати доходи бюджету. В січні до загального фонду держбюджету надійшло на 10 млрд грн (13,1%) більше коштів від запланованого. Ключова причина — занижений рівень прогнозного ВВП, на якому будувався бюджет-2022, а не визначні успіхи податкової. Ефект заниженого прогнозу ВВП полягає в тому, що бюджет 2022 року побудовано на прогнозі, який є більш консервативним навіть за макропоказники за 2021 рік.

2021-го прогноз був 4,5 трлн грн, факт — 5,4 трлн. Цьогоріч прогноз ВВП закладається на рівні 5,37 трлн, а фактичний, за оцінкою НБУ буде 6,2 трлн грн. Різниця у 800 млрд грн означає значно більшу податкову базу, а отже і більше грошей в економіці.

Що не вийшло. Стимулювати органи влади витрачати передбачені для них бюджетом кошти вчасно. Рівень освоєння планового фінансування органами влади в січні (за загальним фондом) — 75%.

Як виконано план на січень

По доходах план був 69 млрд грн, по факту отримано 78 млрд грн. Видатків планувалося 88,1 млрд грн, витрачено по факту — 66,2 млрд грн. Плановий дефіцит прогнозувався у 22 млрд грн, фактичний виявився 9,6 млрд. Найбільше перевиконання плану відбулося по платежах, пов'язаних із зовнішньою торгівлею/ринками.

Ефект від "ресурсного" закону 5600 поки що не відчувається

Сплата більшої частини податків за січень (коли набули чинності нові податкові правила) відбудеться в наступні місяці.

За деякими надходженнями фіскальний ефект можна буде побачити лише наступного року (наприклад, сплата мінімального податкового зобов'язання для власників земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, відбудеться у 2023 році за 2022 рік).

Ефект від обов'язкового з січня 2022 року використання РРО ФОПами 2-4 груп відчуватимуть не державний бюджет, а місцеві громади — якщо вихід підприємців на "світлу сторону"справді відбудеться.

Видатки бюджету профінансовано на низькому рівні

Недовиконання становить 21,9 млрд грн. Ключова причина — традиційно повільні темпи ухвалення розпорядниками коштів необхідних документів. Вони мають бути ухвалені до середини лютого, щоб Держказначейство змогло фінансувати незахищені видатки.

За практикою минулих років більшість розпорядників намагатимуться встигнути в останні дні строку. Ця проблема хронічна і призводить до того, що наприкінці року Мінфіну потрібно прискорено профінансувати суттєвий (у грудні торік 15-18%) обсяг річних видатків.

Це ускладнює фінансування дефіциту бюджету, шкодить ефективності видатків та створює додаткові інфляційний та валютний тиски наприкінці року.

Це дозволило Мінфіну не здійснювати активних запозичень у січні. Але на лютий припадають значні погашення по боргових виплатах — 55 млрд грн.

Що далі

У лютому і в наступні місяці можна очікувати продовження перевиконання плану доходів бюджету. Як наслідок, можна очікувати численних ініціатив зі збільшення плану доходів та видатків з боку владних органів. Додаткові кошти підуть, імовірно, на будівництво доріг чи "Велику термомодернізацію".

На будівництво доріг цьогоріч заплановано 66,7 млрд грн прямих видатків проти 141 млрд торік.

Пенсійний фонд

За планом, бюджет Пенсійного фонду у 2021 році мав бути бездефіцитним. Але фактично завершив рік з "діркою" в 8,1 млрд грн. У січні цьогоріч дефіцит складає 4,2 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На держпідприємствах запровадять накопичувальні пенсії. Назвали розмір відрахувань

Ключові ризики

• Уповільнення економіки внаслідок зовнішніх шоків

• Корекція цін на зовнішніх ринках

• Труднощі з фінансуванням дефіциту бюджету у другій половині року через низький попит на борги уряду з боку внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

Більшість українців вважають, що важливіше витрачати кошти державного бюджету на армію, ніж на програму "Велике будівництво" президента Володимира Зеленського.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова з 28 по 31 січня.

Зараз ви читаєте новину «За місяць бюджет отримав на 10 млрд грн більше плану. Куди підуть ці гроші?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути