Ексклюзиви
четвер, 08 вересня 2011 14:14

За кордон хочуть продати 24 мільйони тонн зерна

За кордон хочуть продати 24 мільйони тонн зерна

Міністерство аграрної політики і продовольства буде домагатися нарощування темпів експорту зернових з України для виконання прогнозного плану на поточний маркетинговий рік (липень 2011р - червень 2012р) в 24 млн тонн.

Про це заявив міністр Микола Присяжнюк на прес-конференції в Києві в четвер.

"Темпи експорту в липні і серпні викликали занепокоєння. У вересні вони ростуть. Будемо сподіватися, що та кількість експорту, яке ми прогнозуємо - 24 млн тонн, ми проекспортуємо", - сказав він.

Присяжнюк додав, що лобійованы Мінфіном експортні мита призвели не тільки до уповільнення експорту зернових з України, але й до того, що Росія потроху завойовує традиційні для українських постачальників ринки.

"Наше завдання - експорт 24 млн тонн зерна", - заявив міністр, підкресливши, що Мінагропрод буде послідовно відстоювати позицію про неприпустимість подальших обмежень експорту зерна.

Нагадаємо, експорт зерна з України в 2010/11МГ становив близько 12 млн тонн при врожаї 39,3 млн тонн. При цьому з кінця серпня 2010 року експорт обмежувався адміністративно, а з жовтня були введені квоти під приводом забезпечення продовольчої безпеки, які остаточно були скасовані лише на початку червня 2011 року.

Проте одночасно Україна з 1 липня до 1 січня 2012 року ввела мито на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну). В результаті експорт зерна за липень-серпень склав, за різними оцінками, 1,8-2, млн тонн.

Мінагропрод недавно ініціював скасування мит, проте уряд відкинув цю пропозицію.

Зараз ви читаєте новину «За кордон хочуть продати 24 мільйони тонн зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути