четвер, 15 лютого 2018 12:33

Уперше за кілька років подешевшала горілка

Уперше за кілька років подешевшала горілка
Уперше за декілька років ціна горілки в січні не зросла, а навіть впала – на 18 коп. До зниження ціни призвела конкуренція на внутрішньому ринку горілки. Фото: Факти - ICTV

У січні в Україні алкоголь подорожчав всього лише на 1%.

"Уперше за кілька років ціна горілки в січні не зросла, а навіть впала – на 18 копійок. Через те що акциз на алкогольні напої, окрім зроблених із коньячних спиртів, не піднявся. Конкуренція на внутрішньому ринку горілки призвела до зниження ціни. Пляшка горілки на кінець січня коштувала 81 гривню", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Він наголосив, що вино і пиво вітчизняного виробника подорожчали менш, ніж на 1%. Середня пляшка українського вина 0,75 л коштує 58,8 грн. Середня ціна півлітрової пляшки пива становить 13,8 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, коли в Україні з'явиться якісний шоколад

"Сигарети подорожчали на 2%. Найдешевші без фільтра додали в ціні 30 копійок. Тепер у середньому коштують 20,7 гривні. Преміальний сегмент подорожчав на 70 копійок. Їх середньостатистична вартість 32,7 гривні. Середній ціновий сегмент на кінець січня коштував 26,9 гривні, додав 60 копійок", - каже Дорошенко.

Експерт додав, що цього року будемо спостерігати невелике зменшення долі тіньового алкоголю. Адже вартість алкоголю сильно зростала у попередні роки через те, що Україна випередила план підвищення акцизів, передбачений договором про Асоціацію з ЄС.

Ціни в торговельних мережах зростають через 1 або 2 місяці після подорожчання долара. Олексій Дорошенко зазначив, що подорожчання твердих сирів на початку року - це звичайне явище. В України грудень закінчився знеціненням гривні. Наслідки побачили в січні поточного року. Тому, незважаючи на те, що гривня знову зміцнилася, найближчими місяцями не варто чекати падіння цін. Хіба що на оптових ринках.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за кілька років подешевшала горілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути