середа, 18 липня 2018 15:49

Власнику "Нашої Ряби" перестали платити дотації з бюджету

Власнику "Нашої Ряби" перестали платити дотації з бюджету
Юрію Косюку відмовили в мільйоні доларів держдотацій. Фото: ХЕРСОН.city

Прес-служба МХП спростовує причетність Юрія Косюка до горіхової компанії, посилаючись на дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, де вказано, що керівником ВАТ "Український волоський горіх" є Кононов Олег Валентинович, а кінцевими бенефіціарами - Кононов Олег Валентинович і Тарасюк Ігор Григорович.

Хоча Ігор Тарасюк і входить до близького оточення Юрія Косюка і є його давнім партнером по бізнесу, до компанії "Український волоський горіх" агроіндустріальний холдинг МХП і Юрій Косюк ніякого відношення не мають.

Компанія "Український волоський горіх", основним бенефіціаром якої є український бізнесмен, співвласник МХП Юрій Косюк, не змогла оформити дотацію за програмою підтримки садівництва.

Про це iAgro повідомив представник однієї з профільних асоціацій, члени якої входять до комісії Мінагропроду. Він зазначив, що за підсумками засідання комісії 12 липня в реєстр одержувачів компенсації вартості саджанців було внесено 163 суб'єкта господарювання зі 165, які подали заявки. Двом претендентам було відмовлено. Одним з цих двох виявилася компанія "Український волоський горіх". Назву другої структури співрозмовник видання не зміг уточнити. Причини відмови в дотаціях УВГ, за його словами - неможливість віднесення цієї інвестиції до статті "витрати".

УВГ претендувала на суму в близько 1 млн дол. (27 млн ​​грн) за проектом закладки 800 га горіхових садів у Вінницькій області, саджанці для якого привезли з Каліфорнії. Про цей проект згадував голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій. За його даними, інвестиції в проект, який стартував у 2015 році становлять близько 218 млн грн. Вони були спрямовані, зокрема, на відновлення зрошувальної системи. "Крім того "Український волоський горіх" планує побудувати завод з переробки ядер горіхів, які потім будуть надходити як на внутрішній ринок, так і експортуватися", - заявив Коровій. Відзначимо, що горіхова компанія не входить в структуру основного бізнесу Юрія Косюка - холдинг МХП, найбільший у Східній Європі виробник м'яса птиці.

Олексій Мушак, народний депутат України, член аграрного комітету ВРУ, вважає неправильним дискримінацію в залежності від масштабу бізнесу одержувача, але сумнівається, що вона мала місце. "Якщо компанія підпадає під критерії, і всі документи були добре підготовлені, мабуть, неправильно [виключати її], а якщо щось було неправильно подано, тоді питань немає. Моя позиція з приводу дотацій відома, я за обмеження дотацій на групу компаній" , - сказав він.

Він зазначає, що 1 млн дол. - це невелика сума для цього проекту. "Такі інвестиції здатний собі дозволити фермер середньої руки", - говорить він, припускаючи, що компанія може звернутися за отриманням дотації повторно.

За оцінкою Геннадія Юдіна, віце-президента Української горіхової асоціації, приблизна вартість закладки одного гектара промислового саду становить 80-90 тис. грн, при цьому в сегменті горіхових садів цей показник дуже різниться виходячи з параметрів інвестпроекту. "Горіх вступає в товарне плодоношення в залежності від виду через 5-8 років. Різниці у вкладеннях на гектар по регіонах України практично немає. На сьогоднішній день в Україні 11 зон плодівництва і три зони за морозостійкістю, і ці зональності практично не впливають на процес вирощування саду. Впливає схема закладки та категорія матеріалу - горіх або фундук", - пояснює він.

За його словами, основні ринки збуту українського горіха - Європа (переважно, Греція і Франція), а також Азія (Іран і Туреччина).

Раніше у своєму блозі для iAgro президент Української горіхової асоціації Володимир Пахно оцінював прибуток, який може генерувати 2 га горіхового саду, в 8-12 тис. євро при стартових витратах в 1 га на рівні 3,5 тис. дол.

Довідка

За програмою підтримки виноградарства, садівництва і хмелярства на 2018 рік у Держбюджет України закладено 300 млн гривень. Програма передбачає компенсацію 80% вартості саджанців. В результаті реалізації цієї програми Мінагропрод прогнозував збільшення площі під садами і ягідниками на 3100 га. За підсумками весняної закладки садів 164 учасника ринку подали заявки на компенсацію на загальну суму близько 150 млн гривень. За неофіційними даними, загальний попит на кошти за програмою значно перевищує її бюджет - близько 450 млн гривень, що еквівалентно закладці 5,1 тис. га.

Україна входить в топ-5 світових виробників горіха. Щорічний врожай становить близько 150 тис. тонн. Площа горіхових садів у Вінницькій області становить близько 2 тис. га, з яких 1000 га у плодоносному віці. Урожайність в минулому році досягла 60 ц/га. Дві третини врожаю направляється на експорт.

Зараз ви читаєте новину «Власнику "Нашої Ряби" перестали платити дотації з бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути