понеділок, 05 листопада 2018 09:12

Високий урожай спровокував падіння цін на продукти

Високий урожай спровокував падіння цін на продукти
Цінники на фрукти знизилися через сезонність і рясний врожай. Фото: Сегодня

Осінь порадувала українців не тільки теплом, але і цінами на дари садів і городів. Прилавки завалені дешевими вітчизняними яблуками та імпортними бананами вартістю нижче звичного умовного долара за кіло. Експерти продринку кажуть, що причиною тому рясний урожай.

Фрукти та овочі

Українські яблука можна купити в роздріб за 6-7 грн за кг, а ящиками — за 5 грн за кг, показав моніторинг "Сегодня" столичних ринків і супермаркетів. Доступні також груші: наприклад, листопадова бера - за 20-22 грн за кг. Для порівняння: рік тому ціни на ці фрукти були на 10-12 грн вище, а асортимент їхній - набагато менше. Супермаркети радують дешевими цитрусовими: банани за 22-24 грн за кг (зазвичай 26-28), мандарини за 20-22, апельсини за 25-28, що теж на 3-5 грн за кг дешевше, ніж рік тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар наближається до 28 грн

Овочі, на відміну від фруктів, нинішньої осені дорожче, ніж рік тому, хоча ціни на них поки доступні, перш за все, на картоплю. "Другий хліб" поки додав у ціні всього 10% (50-60 коп./кг), при тому що весь овочевий кошик за рік подорожчав на 34%. За даними Держстатистики, найбільший приріст дала морква - 11-12 грн за кг, цибуля - 9-10 грн за кг, 7-8 грн за кг буряка і 6-7 грн за кг капусти. Основне подорожчання припало на жовтень, ще місяць тому ціни на борщнабор були трохи вище торішніх. Свіжі огірки навіть дорожче помідорів: 30-35 грн/кг проти 25-28.

Експерт овочевого ринку Федір Рибаков каже, що зростання цін на коренеплоди пов'язане зі зниженням пропозиції:

"Агрогосподарства, які не мають потужностей для зберігання, розпродали урожай задешево оптовикам, розуміючи, що втрати при зберіганні не перекриють можливого зростання цін. Тому чекаємо повільного подорожчання борщнабору до кінця року ще на 15%. Ціна на свіжі помідори та огірки може зрости на третину — до 45 грн/кг тепличних огірків або помідорів".

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко уточнив, що дорожчати буде все, крім картоплі, якої вродило багато.

"Понад 90% картоплі вирощують приватні господарства для себе, і надлишок готові продавати оптовикам навіть по 2-3 грн/кг. Тому дати точний прогноз щодо ціни на "другий хліб навіть на 2-3 місяці складно", — роз'яснив Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція в Україні перевищила прогноз НБУ

Він радить дбайливим господарям закупити дешевих яблук і переробити їх про запас — на сік, повидло. Тому що наступного року такого врожаю може не бути, а значить, ціни будуть набагато вище.

М'ясо, молоко та яйця

У жовтні кг свинини можна було купити навіть за 100 грн (-20 грн), яловичини - за 120-130 грн. На думку Олексія Дорошенка, зниження цін викликане тим, що закупівельні ціни знизилися на 3-5%, також восени забій вище, що означає збільшення пропозицій.

"Але це короткочасна тенденція, до грудня треба чекати повернення цін до колишніх і плюс ще 3-5%", — упевнений Дорошенко.

Молочна продукція, яка цьогоріч подорожчала на 1-3% за інфляції 5,6% за 9 місяців, також надолужить згаяне, додавши у листопаді та грудні відразу 15%. Це, наприклад, 2-3 грн на літрі молока. Не буде стабільною також ціна яєць, які подешевшали за літо на 2-3 грн за десяток: до січня десяток яєць може подорожчати на 3-4 грн, або до 27-28 грн.

Бакалія: мізерно і дорого

А ось із асортименту круп і макаронів радує тільки гречка: ціни на неї впали вдвічі проти торішніх, і на вагу ядрицю можна купити навіть за 12 грн за кг. Але такі демократичні крупи, як горох, пшоно, пшенична січка, кукурудза, навпаки, пішли вгору: рік тому кг пшона коштував 8-9 грн за кг, зараз - 10-12, причому в асортименті воно є не скрізь.

Горох, кукурудза та інші продаються, але за 10-12 грн за кг. Подорожчали і макарони: якщо рік тому вироби з пшениці м'яких сортів можна було купити навіть за 7 грн за кг, то зараз — за 9-10 грн.

Другий місяць тримаються рекордно низькі ціни на цукор: 11,5—12 грн за кг. Але це ненадовго, говорить Дорошенко: цукор додасть майбутньої зими до 15% від нинішньої ціни (у середньому до 15 грн за кг).

Із початку року соціальний хліб подорожчав на третину, чорний — на 39%, кажуть у Державній службі статистики. У магазинах за хлібину треба віддати не менш як 12 грн. Ціна до кінця року зросте ще, у середньому на 8%. Цьогоріч був посередній урожай, дорожчають паливо й мінеральні добрива, кажуть експерти.

Зараз ви читаєте новину «Високий урожай спровокував падіння цін на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути