вівторок, 11 червня 2013 10:09

Відтік валюти з українських банків сповільнився

Відтік валюти з українських банків сповільнився
У лютому загальний депозитний валютний портфель населення скоротився на $182 млн. Фото: golos.ua

Вилучення коштів з валютних вкладів населення майже повністю припинилося - у травні цей портфель скоротився всього на $4,4 млн, тоді як ще в лютому-березні вкладники забирали приблизно по $200 млн на місяць.

Про це з посиланням на дані Національного банку України (НБУ) пише "Комерсант-Україна" в публікації "Украинцы проявляют бережливость".

У лютому загальний депозитний валютний портфель населення скоротився на $182 млн, а в березні - на $196 млн, то вже в квітні-травні відтік виявився мінімальним - портфель зменшився всього на $5,4 млн і $4,4 млн відповідно.

Поновлення інтересу до заощаджень у валюті спостерігається на тлі регулярних заяв Нацбанку і уряду про стабільність на валютному ринку, пише видання.

Це частково підтверджується скороченням обсягу продажу готівкової іноземної валюти (у травні - на $305), а також низьким попитом на готівкову валюту.

/media/video/501606/1_501606.mp4

Банкіри пояснюють небажання клієнтів конвертувати валютні депозити в гривневі збереженням високої прибутковості вкладень в іноземну валюту.

"Відбулося значне зниження ставок за гривневими депозитами і менш значне - по валютних. Тобто різниця в ставках істотно скоротилася. Якщо в кінці 2012 року ставки в гривні досягали 27%, то зараз знаходяться на рівні 18-19%. Валютні знизилися не так значно : з 9-10% до 6-7% річних", - пояснює перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.

Згідно з даними індексу UIRD, з початку року прибутковість річних гривневих депозитів скоротилася на 1,98 процентних пункту (п.п.), до 17,4%, а доларових - на 0,8 п.п., до 7,03%. І хоча різниця між прибутковістю гривневих і доларових вкладів зменшується, вона як і раніше перевищує 10%.

Крім того, учасники ринку очікують девальвації, просто її ймовірні терміни постійно переносяться.

Зараз ви читаєте новину «Відтік валюти з українських банків сповільнився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути