субота, 12 жовтня 2013 12:23

Від тисячі доларів заробляють українські моряки за роботу на іноземних суднах

Від тисячі доларів заробляють українські моряки за роботу на іноземних суднах
Фото: radiosvoboda.org

Майже 50 тис. українських моряків працюють на іноземних суднах. Про це кореспонденту Gazeta.ua розказав моряк зі стажем Вадим Золотарьов з Одеси.

"Я понад 15 років провів у морі, - говорить Вадим Олексійович. – Зараз ніхто сам не шукає роботу. Усі наймаються працювати за контрактом через рекрутингові агентства та крюїнгові компанії. Тоді є шанс, що роботодавці по грошах не взують і якщо корабель захоплять пірати, то агентство, через яке ти влаштувався, повідомить про те у міністерство закордонних справ. Усі агентства беруть гроші за послуги по збору та оформленню документів. В одних збір проходить легально через банк, у інших – неофіційно в конверті або через внутрішню касу".

За словами Золотарьова, зарплата матроса на судні від $1 тис. – 8,2 тис. грн.

"На 300-500 доларів більше може заробляти кок. Зарплата капітана – 4-5 тисяч доларів у місяць. Українські моряки користуються популярністю у закордонних роботодавців, бо мають хорошу професійну підготовку. Але платять нашим морякам у півтора-два рази менше, ніж морякам із європейських країн. Найдешева робоча сила на цьому ринку – філіппінські і малайзійські моряки".

Щоб влаштуватися на роботу, українці укладають контракти на 2-3 роки.

"Більшість виходять у море під прапорами Ліберії, Гондурасу, Кіпру, Камбоджі. Агентства, що укладають контакти, володіють повною інформацією про те, де знаходяться моряки, на яких умовах вони працюють. Майже кожен моряк знає, що таке побувати у піратському полоні і залишитися без зарплати на 2-3 місяці. Багато наших судяться з судновласниками, бо не можуть отримати зарплату за кілька місяців. Найкраще себе почувають капітани. Якщо ти маєш хороший авторитет і великий досвід роботи, то можеш заключити контракт поза агентством. Професіоналів європейські та американські компанії відшукують і запрошують на свої судна".

На іноземних суднах працюють змішані екіпажі.

"Скрізь дуже багато росіян. Але з українськими моряками у них стосунки не завжди гарно складаються. Треба добре знати англійську. На суднах у робочий час говорять англійською, а в побуті кожен своєю. Я за кілька років роботи з іспанцями добре вивчив іспанську. З задоволенням працював би в Україні, але у нас нема можливостей повноцінно реалізувати свої професійні навички і заробляти достойні гроші".

Зараз ви читаєте новину «Від тисячі доларів заробляють українські моряки за роботу на іноземних суднах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути