пʼятниця, 30 березня 2012 11:42

Від підробних золотих злитків не застрахований жодний банк - експерт

Від підробних золотих злитків не застрахований жодний банк - експерт
Підробний золотий злиток з вольфрамом. Фото: mazzarino.livejournal.com

Імовірність появи в Україні високоякісних підробних злитків золота невелика.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив головний економіст відділу операцій з банківськими металами "Єврогазбанку" Олександр Лясковець.

"Такі підроблені зливки - це витвір мистецтва ювелірів або майстрів високою кваліфікації, і ніякого відношення до банків вони не мають. Але ймовірність появи таких зливків в Україні є, але не досить висока. Від неї не застрахований жодний банк. Я чув про один випадок в одному із комерційних банків України, тоді "майстри" позолотили свинцевий муляж, проте ця історія закінчилась позитивно для банку", - сказав він.

За його словами, золоті злитки перевіряють в банках кількома способами.

"Це феромагнітність та відповідність зазначеного сертифікату на злитку визнаному виробнику банківського металу, ще зважують злиток з визначенням фактичної його маси та питомої ваги банківського металу", - зазначив банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро знизився на 2 копійки, долар стабільний

Лясковець зазначив, що є більш дорогим методом визначення проби банківського металу є визначення на рентгенофлюрисцентному спектромері, але і цей метод не має 100% гарантії.

Достовірний результат без проведення лабораторної експертизи яка є механічним руйнуванням злитку, отримати неможливо, уточнив фахівець.

Нагадаємо, раніше австралійський торговець золотом ABC Bullion повідомив про те, що один з його постачальників надав фотосвідчення заповненого вольфрамом кілограмового злитка золота. Злиток пройшов перевірку на ручному рентгенофлуоресцентному сканері, який показав 99,98% чистого золота. Вольфрам був виявлений тільки тоді, коли злиток розпиляли на дві половини.

Зараз ви читаєте новину «Від підробних золотих злитків не застрахований жодний банк - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути