вівторок, 28 листопада 2017 16:08

Ймовірний вихід з колапсу НКРЕКП – зниження кворуму та продовження повноважень - Євдокімов

Ймовірний вихід з колапсу НКРЕКП – зниження кворуму та продовження повноважень - Євдокімов
Відновлення дієздатності НКРЕКП можливе шляхом зниження кворуму для прийняття важливих галузевих рішень. Фото: bigmir)net

Вірогідним виходом з ситуації повного паралічу роботи Національної комісії державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) у зв'язку із звільненням члена комісії Бориса Циганенка та необхідної ротацією є тимчасове зниження кворуму для прийняття важливих галузевих рішень.

Про це у коментарі Українским Новинам заявив Володимир Євдокімов, колишній член НКРЕКП та керівник Проектного офісу по імплементації реформи енергоринку.

Володимир Євдокімов також зазначив, що рішення може носити тимчасовий характер. "Я думаю, що він ймовірний, я думаю, що, швидше за все, так і станеться. Тимчасово, хоча б до того моменту, як оберуть нових членів комісії. Це об'єктивні речі. Я думаю, що, напевно, це буде правильне рішення на сьогоднішній день. Воно хоч і непопулярне, йде від якихось принципів, але з урахуванням сьогоднішніх об'єктивних факторів, я думаю, це одне з найбільш реальних", - сказав він.

Керівник Проектного офісу по імплементації реформи енергоринку також підкреслив, що на сьогодні вже підготовлений проект закону, який дає можливість продовжити повноваження членів регулятора. Це стосується, в першу чергу, Вікторії Морозовій, яка повинна продовжити роботу.

"Є проект закону, який дає можливість продовжити повноваження. За великим рахунком, за законом повинні бути два укази. Може бути, Морозовій продовжать повноваження. Я не знаю, мені важко коментувати цю ситуацію. Але щось робити все одно потрібно. Тому що колапс на ринку – це дуже погано. Тому потрібно як можна швидше це питання врегулювати", - заявив він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко звільнив з посади члена НКРЕКП Бориса Циганенка, в результаті чого число членів регулятора разом з його головою скоротилося до трьох – нижче кворуму. Відповідний указ глави держави №390 оприлюднений на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.

За словами економічного журналіста Сергія Головньова, Борис Циганенко є людиною Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ "Енерджі Консалтінг", яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався у комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів державною компанією "Укренерго" у "Запорізького трансформаторного заводу" (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент Укренерго був змінений. Пост керівника покинув Юрій Касич, який до цього керував обленерго Григоришина. А трансформатори були куплені за ціною, що в два рази нижче від заявленої.

Аналогічну думку висловлює і енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЕКП саботується людиною Григоришина, у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд гривень, які олігарх не хоче повертати.

Зараз ви читаєте новину «Ймовірний вихід з колапсу НКРЕКП – зниження кворуму та продовження повноважень - Євдокімов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути