Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2018 16:57

Верховний суд підтримав "Укрінком" у спорі з Фондом гарантування вкладів

Верховний суд підтримав "Укрінком" у спорі з Фондом гарантування вкладів
"Укрінком" став правонаступником "Укрінбанку". Фото: wikimedia.org

Велика палата Верховного суду встановила, що компанія "Укрінком" і "Укрінбанк", що ліквідується Фондом гарантування вкладів, — це одна юридична особа, а в ході зборів акціонерів у липні 2016 року відбулося лише перейменування, зміна адреси та кодів видів діяльності. Таким чином, суд підтвердив, що "Укрінком" є носієм прав і зобов'язань "Укрінбанку". Про це повідомила прес-служба компанії з посиланням на відповідне рішення суду у справі №826/16227/16, яке було оприлюднено напередодні в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Після того, як у грудні 2015 року "Укрінбанк" було визнано неплатоспроможним, а після цього Нацбанк і Фонд гарантування ухвалили рішення про його ліквідацію, акціонери банку оскаржили ці рішення в суді. Низкою судових рішень дії НБУ і ФГВФО було визнано незаконними, це дозволило акціонерам "Укрінбанку" відновити роботу фінустанови. Однак оскільки Нацбанк уже позбавив її ліцензії, було вирішено розпочати роботу у форматі звичайної компанії поза юрисдикцією банківського регулятора", — наголошується в релізі компанії.

Відповідні рішення було ухвалено на зборах акціонерів "Укрінбанку" в липні-серпні 2016 року. Саме їх оскаржив Фонд гарантування в рамках справи №826/16227/16, залучаючи як третіх осіб Міністерство юстиції та Генеральну прокуратуру.

Окружний адмінсуд Києва, а потім і Київський апеляційний адмінсуд закрили провадження у цій справі, оскільки вважали, що справа має розглядатися в господарських судах. Фонд не погодився з цим і звернувся до Вищого адмінсуду, потім до Касаційного адмінсуду (у складі ВС), а той, у свою чергу, передав справу на розгляд Великої палати.

Розглянувши доводи сторін та вивчивши справу, Велика палата винесла рішення, що скарга Фонду не підлягає задоволенню, відзначають автори документа, посилаючись на рішення суду.

"При цьому Велика палата встановила обставини, які є преюдиційними, тобто такими, що не підлягають подальшому доведенню в судах у спорах, в яких ПАТ "Укрінком" бере участь і як позивач, і як відповідач. Зокрема, встановлено, що 13 липня і 5 серпня 2016 року на позачергових зборах акціонерів було змінено лише найменування товариства, його місцезнаходження, види діяльності і відомості про керівника юридичної особи. Таким чином, не відбулося реорганізації", — прокоментував керівник юридичного департаменту ПАТ "Укрінком" Олексій Богушко.

За його словами, правові наслідки реорганізації юридичної особи та її перейменування протилежні. "В результаті перейменування не створюється нова юридична особа, процедура перейменування не потребує регламентованості і нормативної процедури як реорганізація. Отже, рішення Великої палати ще раз підкреслює правильність правової позиції компанії "Укрінком" щодо правового статусу та правосуб'єктності компанії як належного держателя всіх прав і зобов'язань ПАТ "Укрінбанк", — додав він.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів поширював інформацію, згідно з якою він не згоден з тим, що "Укрінком" є правонаступником "Укрінбанку", посилаючись на незавершені судові розгляди.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд підтримав "Укрінком" у спорі з Фондом гарантування вкладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути