понеділок, 15 березня 2021 18:42

Венедіктова підписала ще 3 підозри колишнім посадовим особам Приватбанку

Венедіктова підписала ще 3 підозри колишнім посадовим особам Приватбанку
Підозри стосуються виведення грошей з банку. Фото: ТСН

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала ще 3 підозри колишнім посадовим особам Приватбанку.

"8 млрд грн - саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного Приватбанку громадянам України 2016 року, а станом на сьогодні, й державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину", - написала вона у Facebook.

2015-го НБУ ініціював перевірку Приватбанку й інших великих банків. З'ясували, що необхідна сума докапіталізації банку становить 113,1 млрд грн. Фахівці з НБУ припустили, що 90% кредитного портфеля перебувало під ризиком. Бо ці кредити видали особам, які тісно пов'язані з колишніми власниками банку.

16 грудня 2016 року колишні власники банку звернулися до прем'єр-міністра з проханням прийняти позитивне рішення силами КМУ про придбання акцій Приватбанку державою.

"Таким чином, голова правління, заступник Голови правління-керівник казначейства банку та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства банку добре розуміли, що контроль над коштами банку найближчим часом буде втрачено. В результаті виникнення злочинного плану, суть якого зводилася до розтрати коштів банку, посадові особи Приватбанку прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку. Технічно керівництвом у цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника. Замість вищезгаданих іноземних товариств віддавати борги Приватбанку тепер повинна була пов'язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD. Слідство має в розпорядженні усі необхідні докази. Від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію", - вказала Венедіктова.

Детективи та прокурори вже повідомили голову правління про підозру в розтраті грошових коштів Приватбанку за допомогою незаконного нарахування і виплати 16 грудня 2016 року необґрунтованої додаткової премії на користь пов'язаної з банком юридичної особи ПрАТ "СК Інгосстрах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США сподіваються на розслідування діяльності Коломойського в Україні

"Слідчі органи вважають, що посадові особи банку, станом на дату реалізації свого злочинного плану, були добре обізнані про прийняте рішення НБУ щодо пов'язаності Приватбанку та "СК Інгосстрах". Таке рішення НБУ прийняв 13 грудня 2016-го. Детективи та прокурори мають у розпорядженні докази того, що рішення кредитного комітету від 15 січня 2014 року насправді було підготовлено і, простіше кажучи, відправлено на принтер у грудні 2016-го. У цьому випадку мова йде про збитки в розмірі близько 136 млн грн", - вказала генпрокурорка.

Слідчі продовжують досліджувати участь інших людей у цій схемі.

72% загальної суми кредитів Приватбанк видав компаніям, які пов'язані з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. За даними кредитної агенції Fitch, близько 81% всіх активів Приватбанку - державні облігації. Ними банк докапіталізували наприкінці 2016-го, коли держава націоналізувала фінустанову. Кредити становили 19% всіх активів Приватбанку. Більша частина з них пов'язані з колишніми власниками банку.

Зараз ви читаєте новину «Венедіктова підписала ще 3 підозри колишнім посадовим особам Приватбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути