неділя, 08 травня 2011 18:42

Вартість бензину в Україні занижена на 20-30 копійок - експерт

Вартість бензину в Україні занижена на 20-30 копійок - експерт

Якщо перерахувати нинішні ціни на бензин з оптових на роздрібні, то заниження його вартості становить близько 20—30 коп.

Про це заявив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо б не було стримування цін, яке здійснює уряд, то ціни мали б зрости до 10 грн 30 коп. для бензину вітчизняного виробництва (того, який випускається за стандартами 2001 року) і до 10 грн 80 коп. для бензину імпортованого (такого, який відповідає стандартам 2007 року)", — сказав він.

Експерт додав, що "будь яке стримування цін призводить до того, що коли знімаються будь-які обмеження, то відбувається стрімке зростання, зазвичай, набагато більше, ніж те повільне зростання, яке відбувається без такого стримування".

На думку Рябцева, зниження ставки акцизного податку на бензин на 50 євро — до 132 євро, було непродуманим.

"Сенсу в цьому кроці не було, тому що ніхто з урядовців чомусь не бажав прогнозувати те, що відбуватиметься протягом підготовки цього законопроекту на світових ринках, на світових біржах. Якби можна було заморозити ринок, тобто, щоб жоден чинник на нього не впливав, окрім зниження акцизів, тоді, звичайно, можна було б досягнути зниження ціни, про яке казали в уряді. Але після того, як закон вже було прийнято, навіть і в профільному міністерстві зрозуміли, що, окрім стабілізації, нічого кращого від зниження акцизу чекати не можна. Уряд зараз працює шляхом доручень без прогнозування", — наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Вартість бензину в Україні занижена на 20-30 копійок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути