пʼятниця, 22 квітня 2016 15:12

Валютним позичальникам банки пропонують ще більш невигідні умови - адвокат

Валютним позичальникам банки пропонують ще більш невигідні умови - адвокат
zib.com.ua

Найбільше за адвокатською допомогою щодо кредитів звертаються власники іпотек і валютні позичальники. Про це Gazeta.ua розповів адвокат Арсен Марінушкін.

"Багато справ стосуються єдиного житла, взятого в кредит. Деякі банки зараз ідуть на жорсткі переговори. Прощають якісь штрафи і пеню, ідуть на реструктуризацію", – каже Арсен Марінушкін.

За його словами, велику роль відіграє те, наскільки цікава для банків нерухомість позичальника, заставне майно.

"Якщо застава потенційно вигідна — її можна продати, з вами домовлятися не будуть. На переговори ідуть, коли у заставі проблемне майно, скажімо, квартира, де прописано кілька неповнолітніх дітей. Продати таку нерухомість важко. Тоді банк пропонує реструктуризувати борг, перевести його в гривні, перекредитувати. Але тут теж чатує багато небезпек. Ті умови кредитування, які вони пропонують, теж складні. Після такого перекредитування людині, наприклад, пропонують платити щомісяця не 10,4 тисячі гривень, а 15,4 тисячі. У такому разі відхід від доларової іпотеки не рятує", – розповідає адвокат.

Багато іпотечних і валютних позичальників зараз судяться з банками.

"Судяться за законом про захист прав споживачів, про невиконання постанови НБУ щодо надання банками належної інформації про умови кредитування. У багатьох договорах немає пункту, що валютний позичальник несе всі валютні ризики. Є поодинокі приклади, коли суди стають на бік позичальників", – розповідає експерт.

Нагадаємо, торік кредит на житло оформили 248 сімей.

Зараз ви читаєте новину «Валютним позичальникам банки пропонують ще більш невигідні умови - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути