Ексклюзиви
середа, 29 червня 2011 09:11

В Україні вперше цього року подешевшав бензин

В Україні вперше цього року подешевшав бензин

У вихідні вперше в 2011 році подешевшав бензин. Ціни на заправках впали в середньому на 10 копійок.

За даними консалтингової групи "А-95", середня ціна А-95 в мережах, що торгують переважно імпортом (WOG, ОККО), з 25 червня дорівнює 10,49 грн / л, Shell - 10,59 грн / л (наше паливо продається за 10,20-10,40 грн / л. - ред.), пише газета "Сегодня".

За прогнозами директора "А-95" Сергія Куюна, потенціал для подальшого зниження цін є, тому що в світі дешевшає нафта, але у нас багато що залежить від того, чи продовжить Рада норму про зниження акцизів на паливо. Нагадаємо, вони були зменшені приблизно на 50 коп. / л на період з 7 квітня по 1 серпня 2011 року у зв'язку з різким подорожчанням нафти в світі. Якщо встигнуть продовжити норму до кінця нинішньої сесії ВР (8 липня), як обіцяв міністр енергетики Юрій Бойко, то бензин в липні подешевшає ще на 20 коп / л, тому що трейдери зрозуміють: зростання податків не буде, стверджує Куюн. Якщо ні, то ціна "горючки" залишиться на нинішньому рівні. Зате це дозволить пройти повернення з 1 серпня до підвищених акцизів без зростання цін або з незначним ростом (10-15 коп.), трейдери стиснуть за рахунок свого прибутку, щоб не спровокувати перемикання клієнтів на ще більш дешевий А-92.

На думку незалежного експерта Валентина Землянського, ціна впала у тому числі й тому, що знизився попит, особливо на А-95 - багато водіїв стали переходити на А-92 або, незважаючи на період відпусток, поставили свої авто на прикол, їздити стало занадто дорого .

"У зростанні ціни ні наші трейдери, ні імпортери не зацікавлені, адже вони отримують дохід з обороту, - сказав Землянський. - Якщо швидкого обороту немає, то, образно кажучи, трейдер заробить зайві 10 коп. на літрі при продажу, але втратить 15 коп. на його зберіганні.Тому, поки не проясниться ситуація з акцизами, складно прогнозувати, як поведуть себе ціни. Але навіть якщо їх повернуть з 1 серпня на колишній рівень, ціна набагато не підніметься, максимум на 5-10 копійок".

Заввідділом нафтопродуктів консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко упевнений: зниження акцизів Рада продовжить до кінця року на цій сесії. За його інформацією, депутатська більшість готова проголосувати за це (що підтвердив і заступник глави фракції ПР у Раді Михайло Чечетов).Якщо ще й ціна на нафту продовжить знижуватися, то бензин вже з середини липня поступово подешевшає ще копійок на 20 - до 10,20-10,40 грн / л імпортний і до 10 грн / л - наш.

А ось заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев прогнозує стабільність нинішніх цін на бензин на весь липень: мовляв, потенціал здешевлення (10 коп.) вже вичерпано. Акциз навряд чи скасують, адже бюджет країни чимось треба наповнювати, вважає він.

"Нам треба готуватися в серпні до 30-40-копійчане подорожчання бензину", - стверджує Рябцев.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше цього року подешевшав бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути