четвер, 23 червня 2011 11:04

Експерт пояснив, чому зникає бензин з українських НПЗ

Експерт пояснив, чому зникає бензин з українських НПЗ

Причиною значного скорочення запасів бензину на НПЗ є масований експорт бензинів А-92 і А-95 в Російську Федерацію (РФ).

Таку думку висловив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Зокрема, за даними Держмитслужби, експорт бензину А-92 виробництва ПрАТ "ЛИНІК" (Лисичанський НПЗ, належить ТНК-ВР) у травні цього року склав 89,6 тис. т, бензину А-95 - 10,9 тис. т. Це становить 75% від травневого обсягу виробництва бензину даними НПЗ, на який у травні припало більше половини національного виробництва нафтопродуктів", - сказав він.

Експерт зазначив, що, згідно з даними Держмитслужби, найбільшими одержувачами лисичанського палива в травні ц.р. стали компанії з Курської, Ростовської, Калузької, Тульської, Орловської областей і Краснодарського краю.

"Несподіванка подій на ринку нафтопродуктів полягає в тому, що ще наприкінці квітня цього року компанія "ТНК-ВР Коммерс" публічно заявляла про можливий дефіцит і стабільне постачання ринку паливом власного виробництва. Проте по факту не тільки не наростила переробку, а й збільшила експорт нафтопродуктів, посиливши свої ж побоювання. Тільки диверсифікована система забезпечення ринку України нафтопродуктами - розвиненого власного виробництва та імпорту - дозволила уникнути "російського сценарію" паливної кризи зі зникненням бензину на АЗС", - вважає Куюн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому зникає бензин з українських НПЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути