понеділок, 05 березня 2012 10:31

В Україні ліки прирівняли до алкогольних напоїв

В Україні ліки прирівняли до алкогольних напоїв

З початку лютого 2012 року при митному оформленні ліків, що містять етанол і вітамінно-мінеральні засоби, ці препарати почали класифікувати як напої, що містять спирт (товарна позиція 2208906900; податок - 3,5 євро за 1 л 100%-ного спирту), та харчові продукти (товарна позиція 2106909200; 8%-е мито).

Про це пишуть "Економічні вісті".

Як зазначає видання, при цьому асоціація ФармУкраїна у зв'язку з діями ДМСУ з перекодування препаратів покладає на митницю відповідальність за зникнення з аптек необхідних людям ліків, притому в період максимально підвищеного попиту на них через сезонний сплеск респіраторних вірусних інфекцій та інших захворювань.

Митниця ж ставить перед собою інші цілі. Наприклад, "поліпшити статистику роботи ДМСУ, якою поставлено завдання щодо збільшення відрахувань до бюджету".

"Навіщо напружуватися, покращувати ефективність служби, якщо можна обкласти податком захищені законом ліки, перевівши їх одним рухом в підакцизні товари, предмети розкоші? Для митниці це - риторичне питання", - прокоментував ситуацію виконавчий директор ФА ФармУкраїна Денис Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на воду зросли на 7,8%

Нагадаємо, в Україні всі препарати та засоби медичного призначення звільнені від податку на додану вартість для зниження цінового навантаження на пацієнта. Експерти прогнозують, що тепер через дії ДМСУ знизиться цінова доступність затребуваних ліків.

У числі алкогольної продукції виявилися такі популярні ліки, як афлубін, бронхипрет, галстена, гентос, імупрет, мастодинон, пумпан, синупрет та інші.

Зараз ви читаєте новину «В Україні ліки прирівняли до алкогольних напоїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути