понеділок, 09 січня 2012 00:15

Жителям багатоповерхівки роблять знижки на ліки й харчі

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Перший поверх п’ятиповерхового будинку на перехресті вулиці Келецької та 600-річчя у Вінниці повністю викупили під магазини та офіси. Більшість з них роблять знижки для мешканців будинку, дають гроші на ремонт під’їздів
Перший поверх п’ятиповерхового будинку на перехресті вулиці Келецької та 600-річчя у Вінниці повністю викупили під магазини та офіси. Більшість з них роблять знижки для мешканців будинку, дають гроші на ремонт під’їздів

У 5-поверхівці на розі вул. Келецької та 600-річчя у Вінниці всі квартири на першому поверху належать фірмам. Місяць тому викупили останнє помешкання. Його вікна виходять на дорогу.

— Цей дом давно розпотрошили, одна квартира світила грязними шторами. Нові власники пару тижнів тому вибили частину стіни, щоб зробити вхід. Почали заливати сходи. Мабуть, буде черговий магазин, — розповідає мешканець будинку навпроти Ігор Ткаченко.

На першому поверсі продають кераміку, меблі, лаки та фарби, пластикові вікна, жіночий одяг, автозапчастини, сантехніку, ювелірні вироби, туристичні путівки. Є аптека, стоматологічний кабінет та кафе. У семи під'їздах будинку розташовано 119 квартир.

У першому та другому під'їздах холодно.

— Мерзнемо через магазин румунських меблів, — говорить через прочинені двері 38-річний Олег Анатолійович із квартири №27. — Там хазяїн щось поламав і отопленіє відключилося. Літом казали йому, щоб справив. Він пообіщав, але по цей день.

У сьомому під'їзді відчувається запах медикаментів — він межує з аптекою "Доктор Гаше". Біля під'їзду така ж бруківка, як біля аптеки.

— Аптека шесть год назад відкрилася. Всім жильцам дарили карточки на знижку. Тоді було 3 процента, а зараз поміняли на 5, — каже Анатолій Хомич, 92 роки, з першого поверху.

— Щороку скидаємося з жителями на ремонт під'їзду. Зробили площадку, поставили лавочки, — каже фармацевт 36-річна Людмила Кушніренко.

У кафе "Бон апетит" у неділю по обіді людей немає. Різко пахне смаженою рибою.

— У нас стіни звуконепроникні. Спеціально під гіпсокартон помістити глушителі. На шум ніхто не скаржився. Жителі дому можуть у нас дешевше поїсти. На днях робили знижку чотирьом жінкам із цього дому. Є покриття вай-фай, але ми щодня змінюємо пароль, щоб жителі зверху не крали трафік, — розповідає адміністратор Михайло Стеценко, 25 років.

У стоматологічному центрі сусідам можна домовитися про знижку на лікування зубів. Дешевше на 5% продадуть товар своїм у магазині сантехніки "Аква".

— Прописку в паспорті показувати не треба. Всіх жителів знаємо в обличчя, — говорить директор Олександр Бабин. — Ще шість років тому купили в під'їзд двері з кодовим замком.

У ЖЕКу №7, що обслуговує будинок, пояснюють: підприємці не зобов'язані брати участь у ремонтах під'їзду.

— Вони всі мають власний вхід з боку вулиці. Під'їздами не користуються. Тому й не мусять їх ремонтувати. Ці квартири вивели з житлового фонду під комерційну діяльність. За світло, воду й тепло платять дорожче за мешканців, — каже головний інженер ЖЕКу №7 60-річний Василь Івчук.

Квартири на першому поверсі в людних місцях коштують у півтора раза дорожче. Однокімнатна на Келецькій та 600-річчя обійдеться в $46-50 тис. Така ж, скажімо, на п'ятому поверсі буде не більше ніж $30 тис.

— Підприємців можна змусити ремонтувати ті допоміжні приміщення, які вважають спільними — ліфтові шахти, підвали та горище. Якщо мешканці мають неспокій через кафе, потрібно звертатися до міліції. Можуть прийняти рішення про його закриття. Таке право теоретично існує, але практично реалізувати складно, — вважає завідувач юридичної консультації Замостянського району Вінниці 52-річний Анатолій Грачов.

Зараз ви читаєте новину «Жителям багатоповерхівки роблять знижки на ліки й харчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути