Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2011 10:15

В Україні стали видавати більше споживчих кредитів

В Україні стали видавати більше споживчих кредитів

За відсутності валютних позик і високих ризиків кредитування підприємств банки почали активними темпами видавати роздрібні позики в національній валюті. З початку 2011 року портфель кредитів фізичних осіб зріс уже на 25%.

При цьому банки роблять ставку на споживче кредитування, не побоюючись появи прострочених боргів. Ці ризики закладають в ціну позик, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Банки зароблять на людях".

На думку експертів, найактивніше будуть видавати кеш-кредити.

Зростання саме споживчого кредитування зумовлене як високими ризиками іпотечного кредитування, так і відсутністю довгострокових ресурсів на внутрішньому ринку за прийнятними цінами. Тому портфель іпотеки в гривні з січня по серпень 2011 року зріс лише на 13,3% - до 11,150 млрд грн.

Виходячи з даних НБУ за 8 місяців 2011 року, обсяг споживчих кредитів до початку осені виріс на 11,33 млрд грн, або на 21,6%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович заборонив видавати кредити у валюті

У цілому громадяни України повинні повернути банкам за товари і автомобілі, куплені за позикові кошти, 63,81 млрд грн, або близько 85% своєї кредиторської заборгованості в національній валюті.

Експерти пояснюють масове повернення банків в роздрібний сегмент тим, що на тлі загальної невизначеності сегмент дрібного роздробу виявився найменш ризиковим.

За даними компанії "Простобанк консалтинг", середні ставки за кредитами на покупку товарів становлять 66,34%, готівкою - 50,42%, під заставу іпотеки -20,3%, на придбання автомобілів - 15,76%.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стали видавати більше споживчих кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути