четвер, 25 серпня 2011 20:59

Черговий кредит МВФ Україні не так вже і потрібен - експерт

Черговий кредит МВФ Україні не так вже і потрібен - експерт

Україна не відчуває гострої необхідності у черговому транші кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шемряков у ефірі Першого ділового каналу.

"Україна отримала на сьогоднішній день два транші за угодою, укладеною в кінці липня минулого року. Сума їх склала близько 3,4 мільярда доларів. З них близько 2 мільярдів Україна могла використати на покриття дефіциту бюджету. Отримувачем наступного траншу буде фактично Національний банк, і це буде нашим валютним запасом. Нині ситуація з державними фінансами дозволяє виконувати внутрішні та зовнішні зобов'язання за рахунок власних ресурсів. Тому гострої необхідності отримати кошти сьогодні немає", - сказав він.

"З одного боку, проблема не лише у коштах, а у тому, що співпраця з МВФ є вагомим сигналом щодо зовнішньої оцінки ситуації в українській економіці. З іншого, важливо згадати, що з початку 2011 року фактично співпрацю України з МВФ призупинено, але це жодним чином не відбилося на міжнародних кредитних рейтингах", - додав експерт.

За його словами, Україні все ж потрібно добиватися співпраці з МВФ.

"До кінця цього року, і в 2012-2013 роках Україна має досить великі платіжні зобов'язання за кредитами, за державним боргом. Виплати будуть достатньо суттєвими, і це відіб'ється на стані державних фінансів, платіжному балансі, міжнародних резервах нацбанку. Щоб підтримати їх у стабільному стані, варто все ж таки добиватися співпраці з МВФ і отримувати транші", - підсумував економіст.

Зараз ви читаєте новину «Черговий кредит МВФ Україні не так вже і потрібен - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути