вівторок, 01 грудня 2020 15:30

У Раді хочуть знизити акциз на IQOS в інтересах "Філіп Морріс Україна" - ЗМІ

У Раді хочуть знизити акциз на IQOS в інтересах "Філіп Морріс Україна" - ЗМІ
Якщо законопроект № 4065 буде прийнятий у нинішній редакції, Філіп Морріс виявиться в більш вигідних податкових умовах, на відміну від інших виробників тютюнових виробів

Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики в екстреному порядку готується схвалити поправки до законопроекту № 4065, згідно з якими акциз для IQOS та інші ТВЕНи виросте на 200% замість 320%, як планувалося раніше.

Про це повідомляє РБК-Україна.

У законопроекті йдеться про акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН). Найбільш популярні в ніші - IQOS від "Філіп Морріс Україна". Саме ця компанія наполягала на тому, щоб замінити 320%-ве підвищення акцизу на ТВЕН на щорічне збільшення на 50% протягом 2022-2025 років або на 200% в 2021 році і на 20% в наступні роки.

За інформацією, якою володіє редакція, Філіп Морріс готує гарантійний лист про те, що вони готові викупити акцизні марки на нових умовах відразу на 4,8 млрд грн. Це "ексклюзивний подарунок Офісу президента", адже саме таку суму закладав в бюджет Мінфін, коли акциз на ТВЕНи планували підвищувати на 320%, а не на нинішні 200%.

Однак, окрім публічної площини тютюновий виробник також веде і лобістську кампанію у вищих ешелонах влади. За даними видання, головний лобіст її інтересів - давній партнер "Філіп Морріс Україна", власник найбільшого дистриб'ютора тютюнових виробів - компанії "Тедіс" - Борис Кауфман.

Однак 4,8 млрд це тільки разовий платіж. Надалі, якщо законопроект № 4065 буде прийнятий в такій редакції, Філіп Морріс виявиться в більш вигідних податкових умовах, на відміну від інших виробників тютюнових виробів, яких зниження акцизу не торкнеться. Це значно порушить баланс на тютюновому ринку і остаточно знищить там будь-яку вільну конкуренцію.

Зараз ви читаєте новину «У Раді хочуть знизити акциз на IQOS в інтересах "Філіп Морріс Україна" - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути