вівторок, 05 квітня 2011 20:39

В індивідуальних податкових консультаціях є "корупційний момент" - експерт

В індивідуальних податкових консультаціях є "корупційний момент" - експерт

Уведення у відповідності з новим Податковим кодексом індивідуальних податкових консультацій має "корупційний момент".

Таку думку висловив шеф-редактор журналу "Бухгалтер", заслужений економіст України Олександр Кірш в ефірі Першого ділового каналу.

"З одного боку, тут корупційний момент, безумовно, є. Річ у тім, що в Кодексі сказано, і це було раніше, не є новацією, що можна використовувати платнику тільки ту консультацію, яка була надана особисто. Тільки вона може звільнити від відповідальності. Але з іншого боку, якщо платник готовий захищати свої права, він може послатися і на чужу консультацію - я маю на увазі правило про конфлікт інтересів, яке в новому Кодексі теж залишилося, що будь-якій суперечності в законодавстві працює та позиція, яка найбільш прийнята для цього платника податку. У цьому разі ця консультація була використана Податковою для перевірки - є протиріччя чи ні. Якщо можна користуватися чужими консультаціями, то навіщо платити за свої?", - сказав він.

За його словами, деякі податкові консультації є "дивними".

"Виникає припущення про те, що деякі консультації дивні. Скажімо,коли в індивідуальному порядку дозволяють платнику використовувати індивідуальну шкалу оподаткування ... коли податкова готова зарахувати цілий товарний потяг з продуктами як для споживання однієї фізичної особи ... коли для даного суб'єкта підприємницької діяльності не діє закон про держбюджет,оскільки ухвалений з порушенням норм, а для решти діє", - зазначив Кірж.

Як розповів економіст, у платника є можливість оскаржити консультацію.

"Такого платника візьмуть на олівець, образяться. Я не думаю, що в країні багато платників, які готові, що на них образиться Податкова. Крім того, якщо консультація не сподобалася, можна попросити іншу у вищому податковому органі, йти знизу вгору доти, поки не з'явиться гарна консультація. Можна звернутися в комітет Верховної Ради, який може дати консультацію", - підкреслив він.

"Позитивним моментом є те, що не можна притягати до відповідальності платника, який діяв відповідно до консультацією. Інша справа, що коли її скасували, то тоді все потрібно привести у відповідність заднім числом", - додав Кірж.

"Якихось серйозних новацій, яких раніше не було, практично більше немає, за винятком того, що консультації замінили податкові роз'яснення. Це серйозно. Податкова продовжує їх давати, але тепер вони не мають офіційного статусу", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «В індивідуальних податкових консультаціях є "корупційний момент" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути