середа, 27 липня 2011 09:32

Уряд США не може відстрочити дефолт - адміністрація Обами

Уряд США не може відстрочити дефолт - адміністрація Обами

Білий дім заявив про свою готовність накласти президентське вето на законопроект щодо держборгу, запропонований республіканцями. Як зазначено в поширеній ним заяві, "адміністрація рішуче виступає проти" законопроекту, представленого напередодні спікером палати представників Конгресу США Джоном Бейнером.

"Якщо цей документ буде направлений президентові, то його радники рекомендуватимуть накласти на нього вето", - йдеться в заяві.

Таким чином, з наближенням крайнього терміну, коли може настати дефолт за борговими зобов'язаннями США, ситуація все більше загострюється.

Бейнер висунув двоетапний план підвищення стелі держборгу при одночасному скороченні держвидатків. Для початку він пропонує підвищити стелю на $ 1 трлн і скоротити держвитрати на $ 1,2 трлн.

Однак Білий дім розглядає це як короткостроковий захід, який не вирішує проблеми. Він пригрозив накласти вето на будь-який законопроект, якщо той не буде передбачати підвищення стелі держборгу як мінімум до кінця 2012 року.

Адміністрація Обами визнає, що в уряду США більше немає можливостей для маневру, щоб відстрочити дефолт за борговими зобов'язаннями. Єдиний вихід - це підвищити межу держборгу. Про це заявив на брифінгу для журналістів прес-секретар Білого дому Джей Карні.

"Сполучені Штати досягли стелі держборгу в травні, і відтоді міністр фінансів використовував всі наявні можливості для маневру, технічний дефолт може бути оголошений 2 серпня", - сказав Карні.

Разом з тим представник Білого дому висловив упевненість в тому, що до дефолту справа не дійде.

"Ми віримо, що Конгрес зрештою зробить необхідні кроки", - додав Карні.

Опозиціонери-республіканці вимагають від правлячої Демократичної партії радикального скорочення бюджетних витрат і категорично не погоджуються з ідеєю підвищення податкового навантаження для заможної частини населення і деяких секторів економіки, зокрема, нафтогазового.

Уникнути дефолту за допомогою різних бухгалтерських прийомів можна тільки до 2 серпня. Уряд США досяг стелі держборгу, встановленої зараз законом на рівні $ 14,3 трлн, 16 травня.

Зараз ви читаєте новину «Уряд США не може відстрочити дефолт - адміністрація Обами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути