Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2021 17:58

Уряд планує скоротити різницю в зарплатах жінок і чоловіків

Уряд хоче скоротити розрив у зарплатах жінок і чоловіків. Підготували план до 2023 року.

Мінекономіки підготувало проєкт "Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації". Документ має схвалити Кабмін, пише РБК-Україна.

"Рівень горизонтальної та вертикальної гендерної сегрегації ринку праці України попри певні позитивні зміни в останні роки залишається високим. Як наслідок, розрив в оплаті праці жінок і чоловіків в Україні. Хоч і демонструє впродовж 2020-го - першої половини 2021 року тенденцію до скорочення, проте залишається суттєво вищим за відповідний показник більшості розвинених країн світу, зокрема країн Європейського Союзу", - написали в пояснювальній записці до проєкту.

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Середньомісячна зарплата жінок у I кварталі 2021 року становила 11 670 гривень. Зарплата чоловіків становить понад 14 тис. грн.
Середньомісячна зарплата жінок у I кварталі 2021 року становила 11 670 гривень. Зарплата чоловіків становить понад 14 тис. грн.

Планують розробити проєкт закону України "Щодо рівного винагородження за працю рівної цінності".

Також мають запровадити розумні співвідношення між винагородженням працівників і керівників державних компаній, установ, організацій.

Пропонують підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 55% від середньої в економіці.

У плані є пункт щодо впровадження квотного принципу для представлення жінок у керівних органах підприємств (установ, організацій) та в публічній політиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад половина українців проситимуть роботодавців підвищити зарплату - опитування

Чоловіків заохочуватимуть брати відпустку з догляду за дитиною, а також збільшувати частку неоплачуваної хатньої роботи й справ із догляду.

Середньомісячна зарплата жінок у першому кварталі 2021 року становила 11 670 грн. Зарплата чоловіків - понад 14 тис. грн.

З 1 жовтня 2022-го для деяких категорій пенсіонерів підвищать мінімальну пенсію. Її розмір буде від 2500 грн до 3000 грн.

Це позапланове підвищення. Воно не пов'язане ні з індексацією пенсій, ні з плановими показниками зростання, передбаченими державним бюджетом.

Зараз ви читаєте новину «Уряд планує скоротити різницю в зарплатах жінок і чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути