Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 18:12

Умови для заробітчан в Італії суттєво погіршились

Умови для заробітчан в Італії суттєво погіршились

Олесь ГОРОДЕЦЬКИЙ, голова Християнського товариства українців в Італії, розповів кореспонденту журналу "Країна", що в Італії зараз суттєво погіршилися умови для заробітчан.

10 років тому можна було швидко знайти роботу й заробити відносно багато. Через кризу, ситуація змінилася кардинально. Українцям почали створювати конкуренцію емігранти з інших країн.

Крім того, багато італійців не мають постійної роботи. Зараз вони готові займатися тим, про що недавно не хотіли й слухати. Одна провінція поблизу Аквіли, регіон Абруццо, оголосила конкурс на проходження курсів для доглядальників за хворими з видачею спеціального атестата. На 50 місць подали заяви понад тисячу осіб, із них лише близько сотні - мігранти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС може збільшитись попит на українських заробітчан

Українці теж втрачають роботу, або погоджуються працювати на гірших умовах. Та навіть при втраті роботи мають соціальні допомоги, безкоштовну медицину й освіту. Тому воліють перебути кризу тут, ніж повертатися додому.

Значна частина українців залишаються працювати в сім'ях. Зарплати низькі - від 600 до 1200 євро залежно від регіону. Краща ситуація на фабриках, у сфері послуг - заробітки 1500-2000 євро. Але туди важко потрапити. До 2 тисяч євро заробляють водії вантажівок і медсестри, там велика конкуренція. Дехто з українців відкрили власний бізнес в Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселитися в Україну вдвічі більше охочих, ніж виїхати

Середній вік українського заробітчанина 45-47 років, хоча є й 20-річні, й 70-річні. Раджу не їхати нелегалами, бо це перетворює людину на безправного раба. Бажано, щоб тут були якісь родичі чи знайомі, які допоможуть на перших порах. Різко змінюється соціальний статус. Усього того, що ви мали в Україні - житло, мінімальні харчі, друзів - в Італії може не бути. Варто хоча б трохи знати мову. Не вірте, що тут усе легко. Часто люди більше втрачають, ніж зароблять.

 

Зараз ви читаєте новину «Умови для заробітчан в Італії суттєво погіршились». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути