Ексклюзиви
середа, 03 серпня 2011 16:58

У ЄС може збільшитись попит на українських заробітчан

У ЄС може збільшитись попит на українських заробітчан

У Євросоюзі може виникнути великий попит на заробітчан з України. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив заслужений економіст України, екс-міністр економіки Віктор Суслов.

"Сьогодні у ЄС змінюють міграційну політику. Якщо раніше вони брали на роботу досить багато людей з мусульманських країн, то зараз на офіційному рівні оголошено про крах політики мультикультуралізму. Цим самим вони сказали, що люди, які належать до інших культур, не асимілюються у європейському суспільстві. Не можна ж вимагати від мусульманина стати християнином. Це може означати збільшення попиту на робочу силу з християнських країн, у тому числі з України. Особисто для виїжджаючої людини і її рідних це, може, і непогано, то державу в цілому таке явище руйнує. Трудові мігранти будуть сплачувати до пенсійних фондів за кордоном. А хто буде утримувати українських пенсіонерів?" - питає Суслов.

На його думку, лібералізація виїзду за кордон вже призвела до того, що більш 6 мільйонів наших громадян працездатного віку працюють не в Україні.

"Зараз лунають заклики про скасування віз з Європою. Тоді взагалі усі бажаючі поїдуть на заробітки, бо там платять більше. Це показує досвід Прибалтики, Болгарії, Польщі. Пенсійний фонд вже значною мірою підірваний. Людям взагалі буде нічим платити пенсії. Це також викличе нестачу кваліфікованої робочої сили. Навіть зараз у Україні при безробітті знайти кваліфікованого токаря, слюсаря на промисловому підприємстві вже стало проблемою. Тому владі слід серйозно подумати над цими речами, і виробити політику в цілому. Бо поки що ніхто всі ці пазли в одну систему скласти не спромігся", - відмітив економіст.

Він наголосив, хоча зараз МВФ висуває до нас теоретично правильні вимоги щодо підвищення пенсійного віку і зменшення дефіциту бюджету, проблеми трудових мігрантів в Україні його, очевидно, не цікавлять. Це проблеми самої країни, тому держава сама має їх вирішувати.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС може збільшитись попит на українських заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути