субота, 02 липня 2011 19:08

Українську газову "трубу" врятує відмова Європи від атомної енергетики - експерт

Українську газову "трубу" врятує відмова Європи від атомної енергетики - експерт

Україна недоотримає $ 400—450 млрд, якщо Росія, ввівши в експлуатацію Північний потік, скоротить транзит газу по українській газотранспортній системі на 20—25%.

Про це заявив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський в ефірі Першого ділового каналу.

"Україна зараз транзитує в середньому 100 мільярдів кубічних метрів російського газу на рік. 20 мільярдів або 25 мільярдів — це 20—25% від тих грошей, які ми отримуємо. Чистий прибуток склав близько 2 мільярдів доларів ... мінус 20—25% — ми недоотримаємо порядку 400—450 мільйонів доларів", — сказав він.

У той же час, за його словами, обсяг транзиту газу по території України не скоротиться, якщо країни Європи будуть і надалі відмовлятися від експлуатації атомних електростанції.

"Якщо ж на сьогоднішній день ті проекти, які реалізуються в Європі щодо відмови від атомної енергетики і переходу на вугілля і газ, будуть реалізовані, то, безумовно десь ще на 100 мільярдом кубічних метрів споживання зросте. Відповідно, обсягів прокачування вистачить на всіх: і української ГТС, і на обхідні газопроводи. Але на даному етапі потужності, що будуються — Південний потік — при нинішньому споживанні Європою газу надмірні", — зазначив Землянський.

Експерт також вважає, що створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпромом" має здійснюватися на паритетних засадах.

"Створити СП — це не смертельно. Питання в тому, на яких умовах це буде проходити. Якщо "Газпром" повністю поглинає "Нафтогаз" і буде керувати внутрішньою системою, природно, це не прийнятно. Якщо ж це паритет або включиться Європа як арбітр — такий варіант був би цікавим", — підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Українську газову "трубу" врятує відмова Європи від атомної енергетики - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути