пʼятниця, 01 липня 2011 10:54

У НУНС та Партії регіонів хочуть позбавити "Нафтогаз" тендерів

У НУНС та Партії регіонів хочуть позбавити "Нафтогаз" тендерів

Депутати пропонують дозволити НАК "Нафтогаз України" закуповувати без тендерів нафту і нафтопродукти для переробки та перепродажу, зокрема, в Азербайджану.

В парламенті був зареєстрований законопроект № 8727 зі змінами до закону про держзакупівлі, розроблений народними депутатами Ксенією Ляпіною - НУНС та Іриною Горіної - ПР, пише "Комерсант Україна" у публікації "Тендер тут недоречний".

Згідно з документом, пропонується розширити перелік товарів і послуг, на які не поширюватиметься дія цього закону, і дозволити юридичними особами закуповувати нафту та нафтопродукти з метою їх подальшої переробки та перепродажу без проведення тендерних процедур.

Крім того, з-під дії профільного закону виводиться низка послуг: митно-брокерські, інформаційно-аналітичні, страхові, а також пов'язані з транспортуванням та зберіганням нафти і нафтопродуктів.

За словами Ляпіної, ініціатива розроблена лише для однієї компанії - НАК "Нафтогаз України" - і повинна спростити їй доступ до закупівлі азербайджанської нафти в рамках підписаних у квітні 2011 року міждержавних угод.

"З минулого року НАК нічого не купувала. Можна було купувати в "Укрнафти" на внутрішньому ринку, але на 30% дорожче", - зазначила депутат.

Ляпіна додала, що торгівля на ринку енергоресурсів здійснюється за біржовими котируваннями, які постійно змінюються.

Але при проведенні тендера - відкриті торги - 60-75 днів, закупівля в одного учасника - 40 днів - та укладення договору його умови після підписання не можуть змінюватися до повного виконання зобов'язань.

За даними Ляпіної, "Нафтогаз" планує закупити цього року близько 5 млн т азербайджанської нафти.

Її переробка і перепродаж на внутрішньому ринку дасть можливість держкомпанії заробити і стабілізувати свій баланс, а також стати впливовим гравцем на ринку.

Зараз ви читаєте новину «У НУНС та Партії регіонів хочуть позбавити "Нафтогаз" тендерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути